četvrtak, 29. lipnja 2017.

Nacionalna struktura u ministarstvima: Koliko je Bošnjaka, Hrvata i Srba

Nacionalna struktura zaposlenih u većini federalnih ministarstava do daljnjeg će ostati nepoznanica.

Naime, tek osam ministarstava dostavilo je odgovore na zastupničko pitanje zastupnice HDZ 1990 Diane Zelenike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BIH o tome kakve je nacionalna struktura državnih službenika u FBIH.

Od tih osam, tek nekolicina njih obznanilo je nacionalnu strukturu zaposlenih.

Tako su iz Federalnog ministarstva za pravdu na čelu s Matom Jozićem (HDZ) istaknuli da u ovom ministarstvu radi 55 posto Bošnjaka, 37,5 posto Hrvata, te 7,5 posto Srba. U Ministarstvu je ukupno zaposlenih 40, od toga 22 Bošnjaka, 15 Hrvata, tri Srbina. Od ukupno šest rukovodećih državnih službenika petero je Bošnjaka.

U Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kojim rukovodi Šemsudin Dedić (SDA) su tek odgovorili da je omjer zaposlenih pripadnika hrvatskog naroda u odnosu na Bošnjake 1 na prema 2,2.

Iz Ministarstva za unutrašnje poslove FBIH na čijem čelu je ministar Aljoša Čampara (SDA) nisu naveli podatke o nacionalnoj strukturi. Tek su odgovorili da zapošljavanje državnih službenika i namještenika te policijskih službenika vrše u skladu s odgovarajućim zakonima.

Iz Federalnog ministarstva za promet i komunikacije s Denisom Lasićem (HDZBIH) na čelu ističu da je zaposleno 29 Bošnjaka i 17 Hrvata, odnosno 63 posto Bošnjaka a 37 posto Hrvata.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kojim upravlja ministar Salko Bukvarević (SDA), tvrdi da ima 250 zaposlenih, a od toga 190 Bošnjaka (76 posto), 59 Hrvata (23,6 posto), te jednog zaposlenika iz reda ostalih.

Federalno ministarstvo za obrazovanje s ministricom Elvirom Dilberović (SDA) na čelu tvrdi da ima 25 zaposlenika bošnjačke nacionalnosti, 14 zaposlenika hrvatske nacionalnost, te jednog srpske nacionalnosti.

U Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje ističu da je zaposleno 29 Bošnjaka, četiri Hrvata, jedan Srbin, te jedan iz reda ostalih. Na čelu ovog ministarstva je Josip Martić (HDZ).

Nema komentara:

Objavi komentar