petak, 28. listopada 2016.

Cijenu tek saznajemo: Turski autobusi i tramvaji jesu donacija, ali nisu besplatni

Donacije turskih gradova sarajevskom GRAS-u nisu baš sasvim besplatne, pokazalo se nakon jedne, na prvi pogled bezazlene, odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na sjednici održanoj 26. oktobra 2016. donijelo odluku o dodjeli plaketa zaslužnim građanima. Plaketa u oblasti obrazovanja dodijeljena je prof. Aliju Lafciogluu kojeg j kandidirala obrazovna institucija Bosna Sema.

Dan poslije turski provladin list Yeni Safak objavio je tekst kako je Grad Sarajevo plaketu dodijelilo institucijama koje turske vlasti smatraju dijelom, prema navodima turskih vlasti, terorističke mreže FETO.

Nakon provladinog Yeni Safaka, dodjelu plakete je problematizirala i turska državna novinska agencija Anadolija.

No, specifičnost teksta koji prenosi zvanična državna agencija jeste da se u kontekstu dodjele plakete spominje i donacija autobusa i tramvaja.

Tako Anadolija podsjeća da Grad Sarajevo i turski gradovi Ankara, Istanbul i Bursa imaju potpisane protokole o bratimljenju, a nedavno je Grad Istanbul Sarajevu donirao autobuse, dok je Konya donirala tramvaje. Turski zvaničnici u više navrata su proteklih mjeseci upozoravali prijateljske i partnerske zemlje na opasnosti terorističke mreže FETO koja, kako su naglašavali, nije prijetnja samo za Tursku nego i za svaku drugu zemlju u kojoj djeluju kroz oblasti obrazovanja, turizma i privrede".

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz vrha gradske uprave, odmah nakon objavljivanja ovih tekstova krenulo se i sa različitim pritiscima na gradsku upravu kako bi se odluka o dodjeli plakete povukla. Konačno, gradonačelnik Ivo Komšić danas je u poslijepodnevnim satima donio odluku da se dodjela plakete "preispita".

"Donošenje navedene Odluke može negativno utjecati na ugled Grada Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i ugroziti ostvareni napredak u saradnji sa pobratimskim i prijateljskim gradovima iz republike Turske: Istanbulom, Ankarom, Bursom i Konjom. Zapravo, Odluka o dodjeli priznanja 'Plaketa Grada Sarajeva' profesoru Aliju Lafciogluu mogla bi izazvati i veće posljedice i ugroziti prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske ukoliko glavni grad BiH prihvati izvršenje ove Odluke", naveo je gradonačelnik Sarajeva.

Hoće li (ucijenjeno) Gradsko vijeće povući odluku o dodjeli plakete ili će (razočarani) bratski gradovi obustaviti daljnju isporuku polovnih autobusa ostaje da se vidi.

Nema komentara:

Objavi komentar