subota, 10. rujna 2016.

Profesor Francis Boyle: REFERENDUM ĆE PONIŠTITI DEJTONSKI SPORAZUM I NA SNAGU SE VRAĆA USTAV R BiH

Naša Dženana Delić je netom razgovarala sa Francisom Boyle-om, profesorom međunarodnog prava pri University of Illinois, Chicago, a na temu zakazanog referenduma u Rs-u. Evo Boyle-ovih osnovnih poruka iz tog razgovora:
Referendum je proizveo veoma ozbiljnu krizu za Dejtonski ugovor, za Bosnu i Hercegovinu i za mir u regionu.
Cilj referenduma je da se pokuša poništiti odluka Ustavnog suda BiH koja je konačna i obavezujuća. Referendum poništava Ustavni sud kao instituciju koja čini dio Dejtonskog Ustava.
Referendum, koji je u suštini korak ka otcjepljenju RS (što je prema Dejtonskom ugovoru nemoguće), poništit će Dejtonski sporazum.
U situacji kada je Dejtonski ugovor poništen, primjenjuju se odredbe koje postoje u Ustavnom zakonu a donesene su u novembru 1995., prije nego što je potpisan Mirovni ugovor, što znači da se na snagu vraća Ustav RBiH na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva, može formalno objaviti da je Mirovni ugovor poništen i proglasiti ponovno uspostavljanje Ustava RBiH bez ikakve pravne procedure, pošto na to ima pravo u skladu sa odredbama sadržanim u Ustavnom zakonu od novembra 1995., godine.
Pošto će referendum vjerovatno stvoriti ozbiljnu krizu, Međunarodna zajednica treba spriječiti referendum i sankcionisati svakoga onog ko insistira na njegovom provođenju.
Visoki predstavnik Valentin Inzko,treba primijeniti Bonske ovlasti i smijeniti odmah sve one koji su smetnja Dejtonskom mirovnom ugovoru. Nije mu potrebno nikakvo dodatno ovlaštenje od PIC-a jer su mu sve ovlasti date Dejtonskim mirovnim ugovorom.
Bosanski građani mogu zaustaviti referendum organizujući danonoćne masovne mirne proteste ispred Američke ambasade jer je Amerika najodgovornija za implementaciju Mirnovog ugovora te je jedina koja bi mogla učiniti puno više od samog PIC-a. Pozivam građane Bosne i Hercegovine da se organizuju i da protestuju ispred Američke ambasade sve dok bude potrebno i dok se referendum ne zaustavi, te dok se oni koji su smetnja provođenju mirovnog procesa ne smijenu i ne sankcionišu.

Nema komentara:

Objavi komentar