subota, 10. rujna 2016.

DRAMA ZBOG NOVIH VELIKIH DOGOVORA: Referendum u 'Srpskoj', ili početak kraja Bosne kakvu smo dosad znali

Šta će se u Bosni poslije referenduma dalje dešavati ne prognozira ni Milorad Dodik, ali malo je onih koji očekuju da poslije 25. septembra stanje u BiH ostane isto. Nekadašnji predsjednik 'Srpske', a danas jedan od lidera opozicije, Dragan Čavić za Nedeljnik izražava bojazan da će se na velika vrata "vratiti stranci" u sistem odlučivanja u zemlji.
"Nema novih pregovora o ustavnom poretku BiH bez velike drame. I tu se negdje kreću moje procjene, ili preciznije, moji strahovi, da možda nekome treba velika drama u BiH, pa od muhe pravi medvjeda, plasira priče o secesionizmu i destrukciji, o prekrajanju granica i slično. Davanje ove dimenzije referendumu može da bude početak priče o tome da nam je potreban neki 'Dayton 2' što je jako opasno", kaže Čavić.
U Republici Srpskoj vlada opći stav da od izjašnjavanja građana o jednom prazniku nije trebalo da se pravi regionalni problem. Vladajuća garnitura smatra da oni koji to rade u stvari strahuju od uspostavljanja referenduma kao stalne prakse. A poznato je da riječ "referendum" u Bosni odzvanja na poseban način.
Nakon referenduma, plan je da Narodna skupština RS donese zakon o proglašavanju, a da istovremeno iz Zakona o praznicima bude izbačena odredba koju je osporio Ustavni sud. Reklo bi se -i Izetbegović sit, i praznici na broju. Ali pravo je pitanje da li je onda moralo da dođe do referenduma, jer zakon je mogao da se usvoji u parlamentu i bez izjašnjavanja građana.
Kao grom iz vedra neba odjeknula je informacija da državni vrh Srbije ne podržava održavanje referenduma.
"Većina građana sada se pita šta se zaista događa. Moram priznati da sam mislio da je komunikacija između vlasti u Banjaluci i Beogradu daleko bolja, ali pokazalo se da ima različitih viđenja", kaže za Nedeljnik Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.
Odluka Beograda zaista nije dobro prihvaćena među običnim građanima. Po društvenim mrežama bilo je moguće vidjeti čak i izjednačavanje Aleksandra Vučića sa Bakirom Izetbegovićem. Sarajevski pisac i novinar Nedžad Latić ističe da dovođenje Vučića i Izetbegovića u istu ravan treba promatrati nešto drugačije.
"Vjerujem da će se referendum održati i da će Dodik likovati. Izetbegović je na neki način već revidirao svoje stavove, a to je pozicija za Aleksandra Vučića da istrguje nešto krupno. Prema mojim informacijama, sastanak Vučića i Izetbegovića već je dogovoren", smatra Latić.
Usljed sjećanja na "neke ranije referendume" u Bosni se ovih dana naveliko koketira sa "zveckanjem oružja".
"Ovih dana me je mnoštvo ljudi pitalo da li će biti rata. Uvjeravam ih da neće. Avanturisti su jednom napravili haos i to se više ne smije dogoditi", kaže za Nedeljnik Mladen Ivanić.

Nema komentara:

Objavi komentar