subota, 10. rujna 2016.

Nova reogranizacija Federacije BiH

Naš portal je dobio prijedlog običnog građanina za novu reorganizaciju federacije BiH. Po njegovom prijedlogu veći entitet BiH bi trebalo biti sastavljen od četiri kantona i to..
Federacija BiH sa četiri kantona
  1. Unsko-Sanski kanton
  2. Hercegovački kanton
  3. Srednjebosanski kanton 
  4. Tuzlansko-zenički kanton

Vlade kantona

Svaki kanton ima premijera i 9 ministara
- 4 ministarstva pripadaju većinskom narodu po popisu u kantonu
- 3 ministarstva drugom narodu po popisu u kantonu
- 2 ministarstva trećem po brojnosti u kantonu
- 1 ministarstvo ostalima

U slučaju da jedan od naroda ima mjesto premijera,  smanjuje mu se jedno ministarsko mjesto.

Skupština kantona

Skupština kantona broji 31 poslanika, od kojih niti jedan narod nema većinu.
- 13 poslanika pripada većinskom narodnu po popisu
- 9 poslanika pripada drugom po brojnosti
- 6 poslanika pripada trećem po brojnosti
- 3 poslanika pripada ostalima

Ukoliko jedan od naroda ima poziciju premijera, nikako ne dobija poziciju predsjednika skupštine. Predsjednik skupštine ima tri zamjenika iz različitih naroda. Odluke skuptine se donose većinom s tim da u većini imamo glasove minimalno tri naroda. Skupštinska većina donosi zakone većinom prisutnih, preko 50 %.

Mostar Grad
Ima tri općine unutar sebe. Dvije općine su većinski jednog naroda i te općine mogu imati načelnika svog naroda dok je treća multietnička i mora se poštovati slijed rotacije (ako je prvi Bošnjak, drugi mora biti kandidat drugog naroda). Gradonačelnik grada Mostara se bira iz jedinstvene liste koje biraju sve općine Mostara i mora biti iz drugog naroda u odnosu na načelnike tri općine. Ukoliko su Hrvati načelnici dvije općine Mostara, gradonačelnik može biti samo kandidat iz drugog naroda (Bošnjak, Srbin, Ostali).

Federacija Bosne i Hercegovine
Skupština Federacija BiH broj 68 zastupnička mjesta koja dolaze iz četiri kantona.
Po 16 zastupnika dolazi iz kantona  1,2 i 4 dok  20 zastupnika dolazi iz kantona 3. Iz kantona 1,2 i 4 u skupštinu kantona dolazi 16 poslanika i to na način da 7 poslanika dolazi iz većinskog naroga po brojnosti tog kantona. 5 poslanika dolazi iz drugog naroda po brojnosti. 3 poslanika dolazi po trećem po brojnosti odnosno 1 poslanika od ostalih. Iz kantona 3. dolazi 8 iz većinskog naroda, 6 drugog po brojnosti, 4 od trećeg po brojnosti i 2 od ostalih.
Ukupan broj zastupljenosti svakog naroda po popisu iz 2013 godine bi bilo  27 bošnjaka, 21 hrvata,  15 srbi , 5 ostalih.
KantoniBošnjaciHrvatiSrbiOstali
1.Unsko-Sanski7351
2.Hercegovački5731
3.Srednjebosanski8642
4.Tuzlansko-zenički7531

Dom naroda broj 24 poslanika + 4 delegata od ostalih iz 4 kantona. Njih delegira klub naroda kantona po 2 iz svakog naroda kantona i po jednog iz klubova ostalih.

Vlada Federacija BiH
Broji 16 ministarstava i predsjednika vlade.
8 pozicijan pripada najbrojnijem narodu F BiH po popisu. 5 pripada drugom po brojnosti , 3 pripada trećem po brojnosti i 1 ministarsko mjesto pripada ostalima. U slučaju da jedan od naroda ima mjesto premijera,  smanjuje mu se jedno ministarsko mjesto.

Predsjednika i tri podpredsjednika F BiH bira skupština. Svi moraju biti iz različitih naroda.
Predsjednik F BiH, predsjednik Vlade, predsjednik skupštine i predsjedatelj doma naroda ne smije biti iz istog naroda.
Odluke vlade se donose većinom s tim da u većini imamo glasove minimalno 3 naroda. Skupštinska većina donosi zakone većinom prisutnih, preko 50 % s tim da ima glasove minimalno 3 naroda. Dom naroda usvaja zakone  većinom prisutnih, s tim da ima glasove minimalno 3 naroda.

Ovom reorganizacijom Federacije BiH bi se dovelo do velike financijske uštede zbog smanjenja administracije a kako vidimo i brojem poslanika u skupštini FBiH, bržeg napretka same Federacije BiH gdje bi se novac dobiven ovom reorganizacijom usmjerilo ka razvitku Federacije BiH. Također bi se otkonio problem zastupljenosti svih naroda i njenih građana, odnosno imali bi i rješenje za presudu Sejdić-Finci. Naravno, najbolje rješenje za kompletnu državu BiH i njene građane bi bilo da se reorganizacija izvrši na prostoru cijele BiH ili da se vrati prijašnji građanski Ustav Republike BiH, ali za to nema političke volje.

Nema komentara:

Objavi komentar