subota, 10. rujna 2016.

Dobro jutro Bosno i Hercegovino, zaduženija si za milijardu - MMF nastavlja finansirati budžetske skakavce

Političke stranke čiji je jedini razlog postojanja uspješno ubjeđivanje Bosanaca i Hercegovaca da se razvrstavaju po sistemu glup, gluplji i što nazadniji zadužile su nas za novu milijardu kod MMF-a, inače provjereno najboljeg prijatelja svake nesposobne vlade u svijetu

Izvršni odbor MMF-a je sinoć u Washingtonu odobrio kreditno zaduženje u iznosu €553,3 miliona (milijardu i 82 miliona KM) kojim će država Bosna i Hercegovina nastaviti finansirati ogromnu armiju stranačkih skakavaca zaposlenih državnim institucijama i firmama sa većinskim državnim kapitalom.

"Bussines as usual" - što bi rekli rekli Englezi, ali ne nama Bosancima i Hercegovcima.

Nama kažu "Reformska agenda". A novo kreditno zaduženje građana BiH je navodno MMF podrška implementaciji "Reformske agende". 

Što bi u stvarnom svijetu bilo kao da odsluženje doživotne robije teškog kriminalca podržite sa diplomatskim pasošem i avionskom kartom za Argentinu.

Situacija na terenu - predizborna kampanja i stranačka obećanja o zaposlenju

MMF će Bosni i Hercegovini posuditi milijardu KM - odmah nešto manje od 160.000.000 KM, a ostatak u 11 rata.

Naravno, kad se trebamo kreditno zadužiti za to imamo voljenu državu BiH, za sve ostalo (čitaj potrošnju) tu su Bošnjaci, Srbi i Hrvati, njihove vjerske zajednice koje fiskalno djeluju kao mafijaške organizacije - (uzimaju novac iz budžeta i direktno od građana ali ne izdaju/polažu nikakve račune) te omiljeni stranački biznis partneri koji spremnih tendera čekaju nove količine novca u budžetu. Naravno tu je i spremnost njihovih lidera i stranačkih klonova da nas hrane mržnjom koja ih ostavlja na vlasti, zbog koje mladi i pametni bježe iz BiH. Prošle godine njih 80.000, ove vjerovatno još i više.

U isto vrijeme, u sklopu predizborne kampanje, stranački aktivisti sa paketićima u rukama obilaze stanovništvo BiH sa obećanjima o zapošljavanju rodbine, dok vjerski službenici u sekularnoj državi objašnjavaju narodu da je glas za preporučenog kandidata iz "nacionalne" stranke sastavni dio ljudske patnje i žrtve na ovom svijetu i preduslov za ulazak u raj i vječni život u sreći i rahatluku. Uživanje u svjetovnom životu stranačkih i vjerskih lidera, uvijek bogu-milijih od naroda, narod treba gledati samo kao prigodnu reklamnu kampanju za miline koje ih očekuju u zagrobnom životu.

Vratimo se na "Reformsku agendu" koja između ostalog kaže da se "Vlada BiH obavezala da će zaustaviti povećanje troškova javne uprave uz istovremeno povećanje efikasnosti".

Dakle, MMF je zadužio BiH za još milijardu KM - svakog stanovnika - i glasača i onog što ne glasa i svako, čak i tek rođeno dijete. Milijarda KM je podrška implementaciji "Reformske agende". Reformsku agendu u Federaciji BiH trenutno provodi koaliciona vlast koja uglavnom ne funkcioniše. Ali žele zadržati vlast po svaku cijenu. Njihovi slijepo ambiciozni aktivisti na terenu obećavaju radna mjesta u zamjenu za glasove, a svaki treći stranački slijepac će u sklopu "Reformske agende" biti otpušten:

Reformska agenda: "Prva mjera bi trebala biti otpuštanje 15 posto uposlenih u javnom sektoru. Broj javnih uposlenika čiji je granični prinos djelovanju institucija ravan nuli je veći, no ne može se u prvom naletu osloboditi svakog trećeg uposlenika javnog sektora, što je prava veličina viška uposlenosti."

Najvjerniji Bosanci i Hercegovci - prevareni penzioneri, radnici i privrednici

Mjesec je septembar, i rujan također, već osmi, penzije su 'krenule', al' još uvijek nema za sve. Kaže mi otac, "poštar Mugdim juče dijelio penzije na Sjenjaku, u B i C bloku, veli mi možda sutra bude i za nas u A bloku". Za ljude koji su decenijama stvarali ovo što poslijeratni skakavci i dalje krčme, ni to malo sadake što im dajemo nije prioritet i najsvetija obaveza - koju nijedno normalno dijete nikad ne bi uskratilo tako vrijednim roditeljima.

Biće penzija, akobogda. Šalim se - bit će ako oni disciplinovani vrijedni privrednici zarade i uplate u budžet. A to svi već dobro znamo nisu ni kladionice ni ostale 'političke' firme koje godinama nekažnjeno duguju desetine milione poreza i obaveza državi i narodu.

Za izuzetan trud i napor u ispunjavanju sumanutih obaveza, trenutna vlast u Federaciji BiH već dobro iscjeđenu privredu iz mjeseca u mjesec nagrađuje novim nametima, i to posebno firme koje se bave izvozom - upravo suprotno "Reformskoj agendi". I da ne fali, od ove nove milijarde zaduženja ti isti privrednici neće vidjeti ništa - niti će im biti dostupna jeftinija kreditno-razvojna sredstava, niti će uskoro biti smanjenja nameta poslovanja.

Zašto je to tako?

Zašto je to tako? Zato što svi ti prijeratni i poslijeratni pljuvači bivšeg sistema nemaju nikakvu namjeru prestati guliti kožu s leđa privrede provjerenim komunističkim metodama. Jedina razlika je što su u sredstvima oguljenim s leđa privrednika u bivšem sistemu uživali svi, a danas samo veoma mala interesna grupa oko vodećih političara.

Zašto je to tako? Zato što političari na taj način obezbjeđuju da njihovi podanici, stranački uposlenici u državnim institucijama i firmama, imaju za 57% veća primanja od radnika u privatnom sektoru koji stvaraju vrijednost i pune budžet.

Što bi u realnom životu izgledalo kao da vam u supermarketu, uz račun od 100 KM, radnica na kasi za svoj rad ispostavi dodatni račun od 57 KM koji ste dužni platiti. A vi ga platite, mirno i dostojanstveno baš kao i što privrednici u BiH to rade, sanjajući da će i njihova firma jednom proći na tenderu.

I opet zašto je to tako? Zato što je narod neprestano zabrinut, isprepadan imaginarnim a ne životnim problemima.

Zato što srednjovjekovnom mitologijom i vjerom opsjednuti pripadnici bosansko-hercegovačkih plemena trepere ko liske na medijskom i internet vjetru koji im svakodnevno donosi obilje ugroženosti, virtualnih napada na čast i poštenje i izmišljenih sukoba i pomirenja, baš kao u pravoj turskoj sapunici.

I zato što te vjetrove uporno kreiraju lideri popularnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, uz maksimalno asistiranje izvana - Hrvatska, EU i NATO, Srbija i/ili EU i/ili Rusija, Turska i/ili NATO i/ili Rusija - sve odreda zemlje i savezi koje noću ne mogu spavati od brige za prosperitet stanovnika Bosne i Hercegovine, te brojne svjetske organizacije koje nas uče demokratiji.

Što u stvarnom životu znači da djelujemo kroz institucije i redovno glasamo. I najvažnije od svega, da mirno i bez trunke ponosa ne vjerujemo svojim očima, ušima i stanju na računu.

Nema komentara:

Objavi komentar