srijeda, 31. kolovoza 2016.

BH Selo – Unija za održivi povratak i integracije u BiH/ VIDEO


U cilju jačanja ekonomskih integracija povratnika i raseljenih lica u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, pokrenuli smo kampanju „Zajedno učinimo život ljepšim u BiH“, gdje želimo da se uključe naši građani koji žive u Dijaspori. U zemljama Regije, ovakvi projekti su zaživjeli u dali pozitivne efekte.
Cilj je animirati individualne povratničke porodice koje bi se bavile turizmom i kroz njihovo jačanje potaknuti veći razvoj seoskog turizma. Na ovaj način, želimo spojiti razvoj poljoprivrede i turističkih kapaciteta u ruralnim sredinama.
Tim povodm, Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini pokrenula je stranicu www.bhselo.ba s ciljem prikupljanja podataka i kreiranja informacija o turističkim destinacijama koja se odnose na etno sela, seoska domaćinstva, nacionalne parkove i druge prirodne destinacije u Bosni i Hercegovini.
“BH SELO” nastoji unaprijedi ruralna područja koja imaju velike mogućnosti za razvoj turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Želimo motivisati i podržati što više osoba koje žive u ruralnim sredinama da se organizovano bave pokretanjem sopstvenog biznisa kroz otvaranje seoskih domaćinstava i ukazati im na mogućnosti koje nude ruralna područja. Koristeći dobre prakse i direktni uvid u potrebe, zajedno sa ciljnom grupom nastojimo kreirati rješenja koja su realna i izvodljiva.
Pored očuvanja kulturne baštine, obnove starih kuća, poljoprivrednih objekata, cilj je i zaustaviti iseljavanje stanovništva te podstaći povratak domicilnog stanovništva, s naglaskom izmedju ostalog, i na proizvodnju zdrave hrane.
bh selo

bh selo1
Također, u produkciji Unije za održivi povratak i integracije u BiH kreiran je i film pod nazivom „Zajedno učinimo život ljepšim u BiH“

Nema komentara:

Objavi komentar