četvrtak, 28. travnja 2016.

I NAŠA DJECA TREBAJU DA ŽIVE / Okončana cjelodnevna drama: Radnici Tuzla kvarca sišli sa silosa

Četiri radnika firme Tuzla kvarc, koji su se jutros popeli na silose za kvarcni pijesak, spušteni su oko 21:15 sati uz pomoć Gorske službe spašavanja (GSS) Srebrenik, potvrdio je za Faktor predsjednik Sindikata radnika Tuzla kvarc Senad Mehanović.

- Iako su van životne opasnosti, radnici su predati ljekarima kako bi primili infuziju jer su u teškom stanju, smrznuti su i iscrpljeni – kazao je Mehanović.
Radnici su se jutros popeli na silose za kvarcni pijesak, koji se nalaze u krugu preduzeća, i prijetili su da će počiniti samoubistvo.
Oni su tražili da direktor firme i jedan predstavnik Vlade TK dođu u krug preduzeća i razgovaraju s njima.
Popeli se na silose za pijesak: Radnici Tuzla kvarca prijete samoubistvom 
Na licu mjesta su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Službe hitne medicinske pomoći i Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.
Podsjećamo, 21 radnik Tuzla kvarca već 18 dana štrajkuje glađu. Oni traže da im Vlada TK vrati oduzetu koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska.
Odbijaju okončati protest: Jedan radnik Tuzla kvarca pokušao skočiti sa silosa 
Vlada TK traži da ova firma izmiri dugovanja ili potpiše njihov reprogram i tako odblokira svoje račune.
Koncesija im je oduzeta zbog nelegalne ekspoatacije, a protiv direktora firme Smajila Velagića Kantonalno tužilaštvo TK podiglo optužnicu. U optužnici se navodi da je na eksploatacionim poljima Kužići, Bukinje i Moluška Rijeka u blizini Tuzle bagerima i mašinama vršena eksploatacija bez ugovora o koncesiji. Procijenjeno je da su na ovaj način odgovorno lice i firma sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 225.000 KM i na taj način oštetili budžet Tuzlanskog kantona , navodi se u optužnici.

Nema komentara:

Objavi komentar