subota, 30. siječnja 2016.

POLITIČARI U STRAHU / Koga će Radončić povući sa sobom?

Dok Fahrudin Radončić, šef SBB-a i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u zatvorskoj ćeliji priprema svoju obranu, njegova stranka grmi kako je za njegovo uhićenje kriva pravosudna mafija koja radi na destabilizaciji države, vladajuće koalicije i bošnjačkog naroda.
Vahid Karavelić bivši član SBB-a i odnedavno predsjednik Udruženja generala BiH, izražava sumnju da iza slučaja Radončić “stoji djelovanje raznih službi, na kraju sa stranim obavještajnim službama kojima je cilj rušenje ustavnog poretka BiH”.
Političari u strahu

Kako god, uhićenje Radončića njegov SBB nastoji s pravosudnog prebaciti na politički teren, a uz punu podršku ostalih političkih stranaka i njihovih lidera. Njega je Tužiteljstvo BiH osumnjičilo za ometanje pravosuđa i istraga i Sud BiH prekjučer mu je odredio jednomjesečni pritvor.
Samo što je Radončić u ponedjeljak uhićen, SDA s kojom je SBB u koaliciji, priopćila je da se nada da su pravosudne institucije svjesne da svojim radom izazivaju krizu vlasti. To nije ništa drugo nego direktan pritisak na Tužiteljstvo BiH i Sud BiH. HDZ je preko svog šefa Dragana Čovića priopćio da „mi ne živimo u pravnoj državi“. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, tek sada zadovoljno trlja ruke jer mu slučaj Radončić itekako ide u prilog – on je odavno protiv Tužiteljstva BiH i Suda BiH, a referendumom najavljenim za travanj hoće zabraniti njihovo djelovanje na svojoj teritoriji ili kako kaže „ograniči djelovanje“. Jučer je SNSD priopćio da je cilj Tužiteljstva BiH destabilizacija RS-a.
Kako objasniti nezapamćenu političku halabuku nakon uhićenja Radončića osim da vodeće stranke i njihovi šefovi na najdirektniji način ometaju pravosuđe u njegovom radu. Pojednostavljeno, kazano nije nikome od njih toliko stalo do Radončića i njegove sudbine, nego do sebe. U najkraćem, sudbina Radončića isključivo je u njegovim rukama i na njemu je da svojim dokazima pobijedi dokaze koje Tužiteljstvo BiH ima protiv njega.
Čak i puko prognoziranje da li će u tome uspjeti, značilo bi pritisak na nezavisnost i uplitanje u rad pravosuđa. S druge strane, način na koji političari i političke stranke sada koriste slučaj Radončić nije ništa drugo nego dokaz da su u panici jedino zbog sebe jer postoji ozbiljna mogućnost da pojedine političke moćnike u cijelom ovom procesu Radončić povuče „u provaliju“, a on svakako puno toga zna. Iz onoga što priopćavaju vidljiv je njihov strah da bi mogli doći na red.
Živi štit
Ostaje da se vidi hoće li Tužiteljstvo BiH, a komotno može po službenoj dužnosti, u krajnjem mora, otvoriti istrage protiv visokopozicioniranih članova SDA, HDZ-a, SNSD-a, SBB-a i drugih stranaka koji novonastalu situaciju koriste za pritisak i ometanje rada pravosuđa.
– Tužilački slučaj Radončić posljednja je precizna dijagnoza bolesnog društva: jedan pravosudni pokušaj da se procesuira ometanje pravosuđa pretvorio se u kolektivno ometanje pravosuđa – jučerašnji je stav i upozorenje Branka Perića, suca Suda BiH.
Sud BiH priopćio je prije dva dana da „pritisci na pravosuđe počinju prevazilaziti granice podnošljivosti“, a prošlog tjedna zajedno s Tužiteljstvom BiH političarima je direktno poručeno: „Naš mandat nije da ispunjavamo bilo čije želje nego da provodimo zakone ove zemlje“.
Nakon svega postavlja se ključno pitanje – ono svakako nije da li iza istrage, uhićenja i smještanja Radončića u zatvor stoji politička montaža, nego hoće li se Sud BiH i Tužiteljstvo BiH uspjeti oduprijeti pritiscima, preciznije željama i osobnim interesima političara.
Kada se radi o političkoj dimenziji novonastale situacije, onda se mora kazati da je, blago rečeno neistina proglašavanje uhićenja Radončića destabiliziranje države, skretanje BiH s europskog puta, razbijanje vladajuće koalicije i bošnjačkog naroda. Najprije će biti da se radi o svojevrsnim ucjenama i korištenju cjelokupnog bošnjačkog naroda kao osobnom „živom štitu“.
Uostalom, transkripti prisluškivanih Radončićevih razgovora jasno i neupitno otkrivaju kakva je uopće koalicija SDA-SBB, najjačih i najmoćnijih bošnjačkih stranaka. U jednom šef SBB-a najavljuje da sprema omču Izetbegoviću i da ga je ovog tjedna namjeravao javno optužiti za ubojstva Nedžada Ugljena i Ramiza Delalića Ćele.
Blokada vlasti
I ne samo to – 120 stranica transkripta prisluškivanih razgovora političara, biznismena, diplomata… pokazuju da se u ova zemlja valja u glibu zbog dužnosnika na svim razinama vlasti i njihovog vođenja privatne politike isključivo motivirane osobnim interesima i da u njoj nema mjesta za interese države i građana. Baš zato, javnosti treba hitan odgovor – zbog čega i na osnovu čega čelnici SDA, SBB-a i HDZ-a već mjesecima uvjeravaju građane da je njihova koalicija „čvrsta kao beton“ već donijela politički, ekonomski i socijalni preporod ovoj zemlji?!
SBB je ovog tjedna potpuno blokirao Parlament i Vladu Federacije – zakazana zasjedanja su otkazana „zbog izvanrednih okolnosti“. Kada će i u kojem sastavu nastaviti rad, još se ne zna. Neslužbeno saznajemo da postoji mogućnost da se zbog uhićenja Radončića otkaže sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana za 3. veljače. U tom domu, SBB ima četiri zastupnika.
A sasvim dobar svjedok što se i kako se radi iza kulisa političke scene u BiH, je jedan razgovor između Bakira Dautbašića, sekretara Ministarstva sigurnosti i kandidata SBB-a za državnog ministra prometa i komunikacija, i Almira Bašića, načelnika Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH. Dautbašić je uhićen zbog ometanja istrage protiv Nasera Keljmendija kojem se sudi u Prištini, pored ostalog i za naručivanje ubojstva Ramiza Delalića Ćele. Keljmendi se nalazi na američkoj crnoj listi na kojoj su najopasniji svjetski kriminalci. Po Sarajevu se već mjesecima priča da je Keljmendi u Prištini američkim istražiteljima puno toga otkrio, pogotovo o nekim važnim ljudima i događajima u BiH.
Nakon što su dogovorili kako će Bašić Dautabišću dostavljati neke informacije, Bašić ga je savjetovao da promijeni mobitel – uništi stari i uzme novi. Navodno, Bašić je zbog toga saslušan u Tužiteljstvu BiH i smijenjen je s funkcije u Graničnoj policiji.  Ne bi se reklo da je pretjerivanje da se na isti ili sličan način odlučivalo i odlučuje o svim najvažnijim pitanjima za ovu državu i njene građane.
Tužiteljstvo BiH i Sud BiH su sve javno razotkrili i političkim moćnicima pomrsili konce, a hoće li njihovi čelnici Meddžida Kreso i Goran Salihović preživjeti udar, bit će jasnije već idućeg tjedna kada bi moglo doći do novih burnih događaja.

Nema komentara:

Objavi komentar