srijeda, 30. prosinca 2015.

UZGOJITE DRVO NARANDŽE IZ KOŠPICE




Biće vam potrebno:

narandža sa košpicama
komadić gaze
čaša od jogurta
zemlja
voda
najlonska kesa
mnogo sunca i vaša briga i ljubav!

1. Pojedite narandžu i ostavite košpice. Izaberite koje su najveće i najdeblje, ostale bacite.
2. Najbolje sjemenke odmah smjestite u vlažnu sredinu za dalje klijanje. Optimalno da se uzme komadić gaze ili neke krpice, navlažite i uvijte u nju sjemenke.

Manju najlonsku kesu stavite u čašu od jogurta (može i manja caša). Uvijene u gazu ili krpicu sjemenke stavite na dno čaše i pokrijte ih istom kesom. To će biti vaš „inkubator“ za klijanje sjemenki.
3. „Inkubator“ je bolje postaviti na toplo i osvijetljeno mjesto i provjeravajte vlažnost gaze jednom u 2-3 dana. Prvi korijeni će izaći za 3-6 nedjelja (ovo ne zavisi od vas). Kada dužina prvog korijena dostigne 1 cm, biljku možete presaditi u zemlju. Veoma je važno izabrati dubinu sadnje sjemena, ona treba da bude 1,5 cm. Nemojte oštetiti korijen kada ga budete stavili u zemlju.

4. Proklijala biljka voli sunce i često prskanje. Držite nju na toplom i sunčanom mjestu.
5. Kada se primi drugi par listova, biljku možete presaditi na bolje pogodno mjesto. Jednom u 6 mjeseci poželjno je presađivati u sve veću saksiju.

Vaš grmić će brzo rasti. Ne zaboravljajte ga zalijevati, povremeno prskati vodom i sunčati ga.

Da bi vaš „štapić“ narandže počeo da daje bočne grančice – otkinite 2-3 gornja lista, ali, ne žurite, dajte vašem drvcetu vrijeme da malo naraste. I vremenom, vi ćete imati, naviknuto na vaše kućne uslove, plodonosno drvo pomorandže!

Nema komentara:

Objavi komentar