srijeda, 16. prosinca 2015.

SDP traži da Vlada osigura novac za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u FBiH

Socijaldemokratska partija (SDP BiH) traži da Vlada FBiH uvrsti u Prijedlog budžeta FBiH za 2016. godinu i amandmane  koji se odnosi na osiguravanje sredstava za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, piše bh. novinska agencija Patria.
Na sjednici Doma naroda PFBiH u četvrtak će se naći i prijedlog Budžeta FBiH za 2016. godinu.
SDP traži da se kroz budžet osiguraju sredstava za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.
- Smisao predloženih amandmana je osiguravanje neophodnih finansijskih sredstava za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH
Ovim zakonom jasno je propisan način finansiranja Posebnih odjela unutar Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužilaštva na način da se sredstva za rad ovih institucija osiguravaju unutar budžeta Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva.
Osim što se dakle radi o zakonskoj obavezi, na ovaj način osigurava se i potpuna finansijska neovisnost ovih i pravosudnih tijela od bilo kakvog uticaja predstavnika izvršne ili zakonodavne vlasti, što je jednako važno kako bi se ostvarili ciljevi koji su zakonom utvrđeni i postavljeni pred ove dvije specijalizirane pravosudne institucije – upozoravaju iz SDP-a.
Iz SDP-a podsjećaju da Vlada FBiH iz nepoznatih razloga nije u toku 2015. godine utrošila niti marku od 3,5 miliona KM koliko je bilo predviđeno za finansiranje obaveza po navedenom zakonu. Zbog toga iz ove partije cijene kako je krajnje vrijeme da se u 2016. godini pristupi punoj provedbi ovog izuzetno važnog zakona, koji predstavlja ključno zakonsko rješenje usmjereno ka ubrzanoj i efikasnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Nema komentara:

Objavi komentar