nedjelja, 20. prosinca 2015.

Porazno: Neoznačena debla prevoze usred bijela dana Sarajevom! Kamioni prevoze neoznačena debla

                                         Kamioni prevoze neoznačena debla 
Udruženje građana „Eko akcija“ iz Sarajeva često upozorava na nelegalnu sječu šume na Bjelašnici, ali i na drugim planinama, piše novinska agencija Patria.
- Devedeset posto vode kojom se snabidjeva Sarajevo dolazi sa područja Bjelašnice i Igmana. Zbog visoke propusnosti tla ovih planina, skoro cijelo ovo područje je označeno kao vodozaštitna zona. S manje od 2% državne teritorije unutar zaštićenih područja prirode, Bosna i Hercegovina je trenutno najgore rangirana zemlja u Evropi, i jedna od najgore rangiranih u svijetu.
U Prostornom planu SR Bosne i Hercegovine (1980. - 2000. godine) koji je u Federaciji BiH još uvijek na snazi, područje Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice označeno je kao nacionalni park – zbog visokih pejzažnih vrijednosti i visokog stepena biodiverziteta.
Nažalost, zbog utjecaja raznih lobija i zapreka unutar samog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prijedlog Zakona o nacionalnom parku„Igman, Bjelašnica, Treskavica, Visočica”, sačinjen još 2005. godine, nije razmatrala čak ni Vlada FBiH, tako da ovaj prijedlog nikada nije ni stigao do Parlamenta FBiH - upozoravaju iz Eko akcije. 
Građani Sarajeva često su svjedoci, posebno u poslejdnje vrijeme da veliki broj kamiona prevozi debla koja nisu označena, a osviješteni građani fotografiraju ovakve slučajeve. Tako je nedavno na društvenim mrežama osvanula fotografija kamina koji prevozi debla koja nisu označena.
- Nigdje nikakve oznake na deblima, biće da je sve po zakonu. A šuma oko Sarajeva se pljačka nemilice – napisao je Sarajlija koji je uslikao sporni kamion.

Nema komentara:

Objavi komentar