nedjelja, 20. prosinca 2015.

Naučni skup: Rudnik Kreka u dramatičnom polažaju, slijede nesagledive posljedice za FBiH

Rudnik Kreka - stanje, mogućnosti, perpsektiva, tema je naučnog skupa upriličenog u Tuzli u organizaciji Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, prenosi novinska agencija Patria.

Na skupu su izložene teze, analizirani različiti aspekti ove teme, te je otvorena diskusija u kojoj su aktivno učešće uzeli eminentni stručnjaci i dobri poznavaoci ove privredne djelatnosti prof. dr. sci. Mirza Kušljugić, prof. dr. sci. Edin Delić, prof. dr. sci. Kadrija Hodžić, Jusuf Merić dipl. Ing. elektrotehnike i raniji direktor Termoelektrane Tuzla i Enver Omazić dipl. ing rudarstva, doskorašnji direktor Rudnika Kreka.
Poslije uvodnih izlaganja i vođene diskusije usvojeni su zaključci i rečeno je da je trenutno stanje i položaj Rudnika Kreka dramatičnim, sa nesagledivim posljedicama i uticajem na ukupni dalji privredni razvoj Tuzlanskog kantona i Federacije BiH u cjelini.

- Rudniku Kreka potrebno je hitno prestruktuiranje na principu jedinstvenog privrednog društva bez bilo kakvog organizacionog, teritorijalnog i tehničko-tehnološkog ''cijepanja'', bez aktivne pomoći vladajućeg društva JP Elektroprivreda BiH u okviru koncerna, Rudnik Kreka ne može realizovati unutarnju tehničko-tehnološku i finansijsku konsolidaciju poslovanja, kako kratkoročno tako i dugoročno – zaključeno je.

Na dalje je utvrđeno da obim trenutnih kratkoročnih i dugoročnih obaveza Rudnika Kreka odavno je premašio unutarnje mogućnosti Rudnika Kreka te bez vladajućeg društva JP Elektroprivreda BiH, Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, nije moguće ostvariti daljne održivo poslovanje Rudnika Kreka.

- Paralelno provođenje kratkoročnih i dugoročnih mjera prestrukturiranja i ekonomsko-finansijske konsolidacije Rudnika Kreka mora biti usaglašeno sa nužnom izgradnjom bloka 7, TE Tuzla, jer bez izgradnje bloka 7 TE Tuzla, perspektiva opstanka Rudnika Kreka je upitna. Ukupni razvoj energetskog sektora limitiran je zastojem u izgradnji zamjenskih blokova TE Tuzla, te je nužno na nivou Federacije BiH odrediti prioritete i redoslijed ostvarivanja ciljeva iz strategije energetskog razvoja – kaže se dalje.

Stručna javnost, akademska zajednica i svi nivoi vlasti u Federaciji BiH moraju biti uključeni u ove procese kako bi se izbjegla daljnja stagnacija u razvoju energetskog sektora u Federaciji BiH, zatvaranja rudnika uglja, gubitka radnih mjesta i slabljenja mogućnosti dinamizacije ekonomskog razvoja Tuzlanskog kantona i Federacije BiH.

Podsjetimo, nešto ranije Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla oštro se usprotivio najavi izdvajanja Rudnika Šikulje iz Privrednog društva Kreka Tuzla, naglasivši da je Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa SDA izašla iz okvira svoje nadležnosti kada je dala saglasnost na izdvajanju Rudnika Šikulje u samostalnu privrednu cjelinu, zaboravljajući da su Rudnik Kreka 135 godina stvarale mnoge generacije rudara tuzlanskog bazena i da je to jedinstvena tehnološka i društveno-ekonomska cjelina.

Nema komentara:

Objavi komentar