petak, 18. prosinca 2015.

Dok Izetbegović spominje megakantone, Čović tvrdi da nije bilo govora o tome! ČIJE ŽELJE SU REALNE

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH danas je govorio suprotno od njegovog koalicionog partnera Bakira Izetbegovića koji je otvoreno govorio o spajanju kantona i preustroju BiH.
Naime, Izetbegović je nedavno sa svoje strane saopćio da bi promjene mogle ići u smjeru ''stvaranja megakantona, njih tri ili četiri'' uz naglasak da to neće suštinski promijeniti Daytonsko etno-teritorijalno ustrojstvo i sistem podjele vlasti između tri konstitutivna naroda jer zaštita nacionalnih interesa mora i dalje postojati.
Međutim, Čović je kazao da nije bilo nikakvih razgovora o preustroju FBiH.
- O bilo kakvom ustroju u BiH nikada nismo progovorili ni riječi. To kažem vrlo otvoreno i jasno. Špekulacija je od koga god dolazi. Istina je da smo razgovarali o Mostaru, o rješenjima za izbor članova Predsjedništva i izboru u Dom naroda, o implementaciji presuda iz Strazbura. Ali, nijednom do sada nije bilo govora u preustroju, niti će o tome biti razgovora da znate precizno u ovoj fazi, a ova faza će trajati bar do onog trenutka kada dobijemo status kandidata. Do tada o ovoj temi nećemo govoriti. Strategija je da do kraja drugog mjeseca dobijemo Izborni zakon i nastavimo čitavu godinu raditi na reformama – kazao je Čović.
Dalje je naveo da Izetbegović očito ima svoju viziju, te bi i on mogao govoriti o reorganizaciji BiH, ali da od te priče nema koristi.
- Idemo korak po korak, pa ćemo vidjeti hoće li se ikada stvoriti ambijent da oko toga pričamo. To što bi neko od nas želio je jedna stvar. Da bismo to napravili u Parlamentu BiH morate imati potporu dvotrećinsku Bošnjaka, Hrvata i Srba i jasno je da prije toga kompromisno morate sve ispeglati, sve drugo mogu biti želje – dodao je Čović.

Nema komentara:

Objavi komentar