ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

USK Apel za pomoć: Zehrija Jusić i njena djeca preživljavaju od onog što im drugi donesu

dakcija portala cazin-danas.com, posjetila je porodicu Zehrije Jusić o čijoj surovoj životnoj sudbini je i ranije pisano na mnogim portalima u BiH. Prilikom posjete, Zehrijinu dječicu smo obradovali skromnim paketom namirnica i slatkišima, kojeg je donirao naš stalni anonimni humanista iz dijaspore. Nakon  što je  morala napustiti kuću koju je  trebala otplatiti, Zehrija  danas sa svojih troje djece živi, ili  blago rečeno, preživljava u Bosanskoj Otoci.
Kako piše  Dževada Štancl a prenosi portal krupljani.ba, akcija koja je povedena tada oko sabiranja novca za otplatu polovine kuće na Kubetima u kojoj su bili podstanari i koji su pola duga vlasniku otplatili, dobila je drugi, novi put i uz dobre ljude i organizaciju „Solidarnost“, porodica Zehrije Jusić je dobila kupljenu kuću u Bosanskoj Otoci, nadomak stadiona NK“Sloga“.
No, kuća u kojoj žive, ukopana u okolno brdo je sve, ali sigurno ne dom u koje bi bilo tko stavio da spava i da živi dijete. Koliko godina ima kuća je teško procijenti, ali sigurno previše, osobito ako se uzme kako je i gdje je sagrađena.
Zehrija kaže da je po njenim saznanjima kuća plaćena oko deset hiljada konvertibilnih maraka, te da je još dio novca uložen u adaptaciju jer ona, kada je kupljena, nije bila za stanovanje. U njoj se dugo nije ni živjelo. Za stanovanje nije ni tad, a nije ni sad.
Struja je trebala doći sa kućom, ali nema ni nje. Po riječima Zehrije u Elektrodistribuciji su rekli da nije podnešen zahtjev za električno brojilo i da je to pravo poslije deset godina izgubljeno. Ima i druga priča koja i nije bitna, mada se sudaruju.
Komšije je joj, kaže Zehrija, ne mogu dati struju jer im iskače sklopka. Tako se bar kazalo novinarskoj ekipi Radija Bosanska Krupa i volonterskom timu Crvenog križa Bosanska Krupa.
Krov se jedva drži, a zidovi podrhtavaju na malo brži prolazak vozila na putu ispod.
Zehrija kaže da živi od ničega i od onoga što joj donesu ljudi.
Nema prostora da bilo što usije, tako joj je život bremenitiji nego na Kubetima gdje se moglo sijati i dosta dana od bašte preživjeti. Drva za zimu nema, a ni hrane za duži period.
Imaće, kaže vodu zahvaljući dobrim ljudima iz Amerike. Imaće kadu i keramiku, pa će joj biti bar malo lakše.
Jedan humani Otočanin u Americi je vidio priču o porodici Zehrije Jusić, te je sa svojim prijateljima  sakupio 2500 KM tamo preko okeana, da bi se ovoj porodici napravilo kupatilo i inače, u kuću uvela voda. Radovi su u toku, iako u kući nema struje, radi se uz agregat, krov teško da izdrži zimu, nema ploče, zidovi su popucali, a u kući da bi što vidio, ne može se samo sa dnevnim svjetlom.
Tu u kući Jusića bi svjetlo trebalo vječno svijetliti i danju. Prozori su tek pola metra od zemlje, a njihova površina tek za proviriti na svjetlo dana.
Jedino pravo svjetlo u ovom domu su djeca, čija ljepota i pametne glavice su čisti kontrast uvjetima u kojima žive.
Ovoj porodici je potrebna  svaka vrsta pomoći, bilo u ogrijevu, prehrandbenim namirnicama, školskom priboru ili odjeći za malu djecu.  Majka Zehrija sa djecom očekuje da se dobri ljudi jave i pomognu joj.
Sve potrebne informacije, ukoliko želite pomoći porodici Jusić Zehrije, možete dobiti u Općinskom Crvenom križu Bosanska Krupa čiji je telefon 037 471-011.
Također, Zehriju možete posjetiti lično i uvjeriti se u šokantne uslove u kojima ona i njena djeca preživljavaju ove  hladne zimske dane. 
Njena pomenuta kućica se nalazi  u Bosanskoj Otoci, preko puta stadiona  NK ”Sloga” a Zehriju možete kontaktirati na broj telefona: 062/ 836 – 963.


Nema komentara:

Objavi komentar