ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

Radončić najavio pristajanje na ustupke hrvatskoj politici zbog kojih će on i Bakir biti izdajnici

Fahrudin Radončić je dao veoma znakovit intervju za zagrebački Večernji list. Odgovori koje je dao upućuju na moguće ponašanje bošnjačke politike prema reformama koje nas očekuju,a od kojih HDZ i hrvatska politika očekuju mnogo. Da li je ovaj intervju dokaz da su Bakir Izetbegović i Radončić već prihvatili zahtjeve Dragna Čovića. Radončićevo spominjanje izdaje otkriva mnogo toga.
Izvor: Večernji list ( dio intervjua)
Gospodine Radončiću, jedan ste od rijetkih bošnjačkih političara, što vam često nije išlo u korist, koji javno zagovara rješavanje pitanja hrvatske nejednakopravnosti u BiH. Kako to postići? 
Posve novim pristupom antijugoslavenskog shvaćanja načina rješavanja međunacionalnih odnosa.
Odgovor Fahrudina Radončića na zadnje pitanje nedvosmisleno otkriva da se nešto krije od očiju javnosti. Citirani odgovor upućuje na mogućnost da će SDA i SBB pristati na neke teške zahtjeve po pitanju "rješavanja hrvatskog pitanja", te da će ti zahtjevi izazvati šok u javnosti, a zbog kojih će  SDA i SBB doći u opasnost da budu proglašeni izdajnicima.
Što pod tim podrazumijevate? 
Dopustite najprije da vas podsjetim na jedan dio iz svoje karijere. Godine 1990. objavio sam knjigu o Ademu Demaćiju, kosovskom političaru koji je 30 godina proveo u zatvorima bivše Jugoslavije jer se borio za Kosovo kao republiku. To je bilo ocijenjeno kao separatizam. Dvije godine prije toga javno sam govorio da će Crna Gora biti nezavisna država. Mnogi Crnogorci koji danas uživaju u svojoj suverenosti proglasili su me najvećim izdajnikom, a nisu čak ni znali kako izgleda njihova nacionalna zastava, nego su govorili da su dva orla na zastavi albanska. Od kraja 80-ih i u ratu svaki sam dan bio u Sarajevu i tvrdio da će Sarajevo biti ozbiljan grad sa 30 stranih ambasada. Danas upozoravam da će, ako ne stabiliziramo BiH i ne riješimo vrlo važno pitanje odnosa Hrvata i Bošnjaka, biti ugrožena državnost BiH. Zato je važna nova koalicija, u kojoj su dvije vrlo snažne političke stranke – izborni pobjednik je SDA, a SBB je drugi u Federaciji BiH. Očekujem od gospodina Izetbegovića i od sebe samoga hrabrije odluke. Njemu će biti puno lakše jer mu neće stalno puhati u leđa iz lijevih populističkih stranaka, mislim prije svega na SDP i DF, stranaka čiji je ugled u javnosti potpuno devastiran.
Bojite li se da biste mogli dobiti hipoteku izdajice? 
A ko će mi je staviti?
Pa dvije stranke koje ste spomenuli! 
Neko ko je bio na čelu države osam godina i nije ništa učinio? Ili gospodin Lagumdžija, koji je sa SDA doveo BiH na europsko dno!? Neću uopće razmišljati o njima. Za mene su najveće izdajice oni koji nisu iskoristili najpotentnije ekonomsko doba u Europi od 1995. godine do prije nekoliko godina da podignu BiH. Oni su vlast shvatili kao idealnu prigodu da kradu i to je zapisano.
BiH je na pragu podnošenja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, te na korak od aktiviranja MAP-a za članstvo u NATO-u. Koliko je to značajno za ovu državu, ali i za rješenje unutrašnjih nesporazuma između tri naroda? 
Za BiH je sudbonosno važno da se priključi NATO-u i Evropskoj uniji. To je naš izbor. Samo je pitanje kojom ćemo brzinom doći do tog cilja. Čak će i političari iz Republike Srpske, siguran sam, vrlo brzo to shvatiti. Na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH imali smo pokušaj da se ne ratificira ugovor o granici između BiH i Crne Gore. To je bila rusko-velikosrpska igra da se zaustavi pristup BiH NATO-u, ali i da se zaustavi NATO.
Ali ta je igra došla od bošnjačkih udruženja iz Sarajeva. Za koga onda oni rade? 
Pojedinci iz DF-a su u Parlamentu ocijenili veleizdajom poteze onih koji su glasali da se taj ugovor o granici ratificira. Takvih političkih budaletina, koje rade za tuđi interes, bit će i kada se bude rješavalo hrvatsko pitanje i kada na dnevni red dođe pristupanje BiH NATO-u. Ali, mislim da mi sada imamo hrabro liderstvo i na to se ne treba osvrtati.

Nema komentara:

Objavi komentar