nedjelja, 15. studenoga 2015.

Erdogan na Samitu G20: Terorizam i dalje prijeti miru i sigurnosti svih nas

U uvodnom izlaganju na radnom sastanku Samita G20 u Antaliji, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je istakao da terorizam i dalje prijeti miru i sigurnosti u cijelom svijetu i poručio da je potrebno konkretnije pokazati odlučnost i spremnost na saradnju u borbi protiv te prijetnje.

Radnom sastanku „Globalna ekonomija, strategije rasta, strategije zapošljavanja i investicija“ prisustvovali su predsjednici i premijeri zemalja G20 i najviši zvaničnici zemalja zvanica i međunarodnih organizacija. Minutom šutnje na početku sastanka odata je počast žrtvama terorističkog napada u Parizu, kao i žrtvama svih prethodnih terorističkih napada.

„Još jednom najoštrije osuđujem teroristički napad u Parizu i šaljem iskrene poruke sućuti francuskom narodu i predsjedniku Francoisu Hollandeu koji danas nije ovdje sa nama zbog tog napada“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da je teroristički napad u Parizu još jednom pokazao da je nemoguće zanemariti vezu između ekonomskog razvoja i sigurnosti, Erdogan je kazao da je ekonomija osnovno polje djelovanja G20, ali da to pitanje nije neovisno i o pitanjima političkih, socijalnih i kulturnih problema te dodao da je to polje povezano sa svim pitanjima života čovjeka.

„Najbolji pokazatelj da su sva ta pitanja povezana su teroristički napadu u protekla četiri mjeseca u Turskoj, posljednji pariški napad, ali i aktuelna pitanja antiterorističke borbe u Siriji. Sve to nam pokazuje da je terorizam i dalje prijetnja miru i sigurnosti svih nas“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na sve tragičnije posljedice izbjegličke krize i neophodnost jače solidarnosti u borbi sa tim humanitarnim problemom, Erdogan je kazao da je nažalost nemoguće reći da je međunarodna zajednica dobro prošla taj ispit.

"Međunarodni sistem se u svim oblastima i na bazi pravde mora hitno revidirati. Nadam se da će Samit G20 u Antaliji biti prekretnica u tom kontekstu“, kazao je Erdogan.

- G20 nije platforma koje se treba sjećati samo u doba kriza -

Turski predsjednik i domaćin Samita u Antaliji je podsjetio da su i na prošlogodišnjem Samitu G20 u australskom Brisbaneu donesene važne odluke o jačanju globalne ekonomije putem održivih projekata i osiguranja zadržavanja umjerenog ekonomskog rasta. Dodao je da je i tada razgovarano o važnim pitanjima infrastrukturnih ulaganja, energetike, uključivanju žena u društvene tokove.

„G20 ima ključnu ulogu u uspostavi globalnog prosperiteta i nije to platforma koje se treba sjećati samo u doba krize. Uvjeren sam da svijet od nas ima znatno veća očekivanja“, poručio je Erdogan.

Podsjetivši da je Turska u svom predsjedavanju grupom G20 zagovarala teme inkluzivnosti, investicija i implementacija, Erdogan je kazao da posebnu važnost daje inkluzivnosti, odnosno uključivanju svih sektora u društvu, za koju smatra da predstavlja pravednost u društvu kao savremenu kulturnu i civilizacijsku vrijednost.

„Druga stavka je implementacija, koja podrazumijeva da snosimo odgovornost za obećano i dogovoreno, da se to i provede u djelo. Treća stavka su investicije i jasno je da u svim zemljama, posebno onima u razvoju, trebaju infrastrukturna ulaganja. S tim u vezi su naše članice, uzimajući i svoje prioritete u obzir, izradile strategiju konkretnih ulaganja“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši da je tokom turskog predsjedavanja grupom G20 došlo do niza noviteta, Erdogan je kazao da je i sastanak ministara energetike zemalja G20 jedna od tih stvari.

- Globalna ekonomija nije na željenoj razini -

Podsjetivši da je u okviru razvoja G20 platforme ove godine aktivirana u grupa Žene 20 (W20), Erdogan je kazao da je to znatno ojačalo ulogu žene u globalnim ekonomskim tokovima, te dodao da postoji i saglasnost da se omladina aktivnije uključi u zajednicu i do 2025. godine za 15 posto smanji nezaposlenost te važne populacije za budućnost svijeta.

„Uprkos svim tim iskoracima, vidimo da nismo uspjeli dostići željeni nivo globalne ekonomije. Razvijene zemlje se dugo nisu uspjele izvući iz letargije. Ove godine razvijene zemlje počinju konsolidaciju ekonomija, a sada svjedočimo usporavanju u zemljama u razvoju. Nismo uspjeli doći do globalnog balansa još od recesije 2008. godine. U mnogima zemljama su aktuelne finansijske krize i destabilizacija nekih finansijskih tržišta ukazuje na nove rizike. U nekim regijama su ovim destabilizacijama i rizicima pridružene i političke tenzije“, kazao je Erdogan.

Nastavak zasjedanja lidera G20 nastavljen je bez prisustva predstavnika medija.

Nema komentara:

Objavi komentar