ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

Bećirović : Situacija sa izbjeglicama je zasad izmakla kontroli

Evropska unija planira Turskoj uplatiti najmanje 3 milijarde eura, odmah odmrznuti pregovore o članstvu a do oktobra naredne godine ukinuti i vizni režim za Turke koji putuju u EU. Turska će zauzvrat zaustaviti nekontrolisani poriliv izbjeglica u EU.
Ovo je zaključeno tokom summita 28 premijera i predsjednika država članica EU s turskim premijerom, koji je u nedjelju održan u Briselu.
Ali, Turska može samo donekle kontrolirati dolazak/odlazak izbjeglica iz njenog susjedstva prema EU. Izbjeglice mogu pronaći i druge rute za odlazak prema Evropi – upozorava u intervjuu, koji je dao za bh. novinsku agenciju Patria, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović.
 Kako komentirate to što EU Turskoj obećava milijarde KM, i otvaranje pregovora oko pristupanja Turske u EU, samo da zaustavi val izbjeglica u EU?
BEĆIROVIĆ: Turska se pokazala prema EU kao pouzdan i važan partner i saveznik bez obzira što još uvijek nije članica EU. To je nebrojeno puta dokazala u NATO-u od osnivanja do danas.
Taj novac nije namijenjen Turskoj nego za pomoć izbjeglicama.
Očekivao bi više iskrenosti i želje sa strane EU prema Turskoj u pogledu njenog članstva. Međutim, nisam uvjeren da EU želi Tursku u svom članstvu, a pored toga aktualna događanja unutar EU i na svjetskoj sceni tome ne idu u prilog.
Znači li to da su se stvari izmakle kontroli, da EU ne može kontrolirati izbjeglice, konačno kakve to probleme izbjeglice mogu napraviti zemljama članicama EU pa EU ovako panično traži pomoć od Turske?
BEĆIROVIĆ: Turska može samo donekle kontrolirati dolazak/odlazak izbjeglica iz njenog susjedstva prema EU. Izbjeglice mogu pronaći i druge rute za odlazak prema Evropi. Tu je EU zakasnila, jer kada se to moglo spriječiti ona se nije bavila tim pitanjem.
Samo političkim rješenjem i zaustavljanjem ratnih dejstava može se zaustaviti novi priliv izbjeglica. Dakle, EU i drugi ključni akteri moraju se baviti uzrokom izbjegličke krize a to su ratna dejstva, a oni se bave posljedicama.
Situacija je zasad izmakla kontroli.
Mislite li da Turska zaista može zaustaviti izbjegličku krizu u EU?
BEĆIROVIĆ: Ne može. Turska može samo ublažiti u nekoj mjeri odlazak izbjeglica prema Evropi. Opet ponavljam potrebno je pronaći političko rješenje, jer se konflikti i ratovi tako završavaju. A da bi se konflikt/rat završio u ovom slučaju je potrebno zadovoljiti minimum geopolitičkih apetita ključnih aktera, a to nije jednostavno i zbog toga smo još uvijek daleko od rješenja.

Nema komentara:

Objavi komentar