utorak, 29. rujna 2015.

U 9 državnih ministarstava najmanje 196 automobila Izuzrtno bogat vozni park državnih institucija


Devet ministarstava u Vijeću ministara BiH na raspolaganju ima najmanje 196 vozila. Za ovaj broj se ne može reći da je konačan, jer Ministarstvo vanjskih poslova nije decidno odgovorilo s koliko vozila raspolaže. U Ministarstvu sigurnosti kažu da imaju 34, Ministarstvu odbrane 22, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice 18, u Ministarstvu civilnih poslova imaju 11 vozila, Ministarstvu prometa i komunikacija, također, 11, Ministarstvu pravde osam, Ministarstvu finansija i trezora šest, koliko je navelo da ima i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.  Pad vrijednosti  Nedavno je Mirsad Đonlagić, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, zatražio odgovor na pitanja koliko je automobila na raspolaganju Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini i Predsjedništvu BiH, kolika im je nabavna cijena, koliko su stari te ko daje naloge za korištenje i pratnju tih automobila.  Parlamentarna skupština uputila je odgovor Đonlagiću da raspolaže sa 17 automobila, od kojih je 11 Passata, jedan Audi, jedan kombi T i četiri BMW-a. Ukupna vrijednost ovih automobila, prema podacima iz odgovora, premašuje 1,1 milion KM.  Iz Predsjedništva BiH ni na jedno postavljeno pitanje poslanik SBB-a nije dobio odgovor. Ministarstvo finansija dostavilo je podatke o vrijednosti četiri automobila koja je procijenjena na oko 150.000 KM, među kojima su jedan Audi A6, procijenjen na oko 70.000 KM, te Passat vrijedan oko 40.000 KM, dok za dva automobila marke Škoda nije navedena vrijednost.  Većina ministarstava navela je samo godine starosti, bez vrijednosti automobila, dok su neka ministarstva, poput onog civilnih poslova, navela da je njihov vozni park pri kupovini vrijedio oko 480.000 KM, dok mu je današnja cijena spala na oko 150.000 KM.  Sličan pad vrijednosti automobila u kojima se voze navode i u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Tako je za Audi A6 TDI Quattro, u kojem se vozi ministrica Semiha Borovac, navedeno da je kupljen 2012. te da mu je tada vrijednost bila 105.000 KM, a danas se procjenjuje na 39.375 KM.  Pred kafanama  Nejasno je zašto je ovaj automobil toliko izgubio na vrijednosti, dok u istom ministarstvu za Škodu kupljenu 2013. za 33.609 KM danas tvrde da vrijedi 26.887 KM. Zanimljivo je da su iz svih ministarstava te Parlamentarne skupštine naveli da se pridržavaju pravilnika o upotrebi službenih vozila te da, izuzev u hitnim slučajevima, svakom korištenju automobila moraju prethoditi neophodna dokumentacija i „rigorozna“ pravila. No, ostaje nejasno, na što je ukazao i poslanik Đonlagić, a zajedno s njim i poslanik SDP-a Saša Magazinović, kako je onda moguće da se tokom dana i noći pred brojnim kafanama i restoranima u okolini Sarajeva može vidjeti veliki broj službenih automobila. Stoga je Đonlagić već i izrazio nezadovoljstvo dobivenim odgovorima. 
Đonlagić: Nezadovoljan odgovorima 
Nažalost, broj automobila u navedenim institucijama je tek djelić ogromnog voznog parka koji imaju razne državne institucije na svim nivoima vlasti. Revizori su ranije utvrdili da samo one na državnom nivou imaju više od 3.000 vozila, koja godišnje „gutaju“ milione maraka popratnih troškova. 

Koliko vozila ima MVP

Najzanimljiviji odgovor o broju službenih automobila stigao je iz Ministarstva vanjskih poslova, gdje kažu da je „Pravilnikom predviđeno da MVP može raspolagati sa osam vozila“. No, nisu naveli koliko uistinu broji njihov vozni park. Istakli su da se u sjedištu MVP-a nalaze službena vozila nabavne vrijednosti oko 919.000 KM, a sadašnje oko 295.000 KM, ali nisu odgovorili o kojem broju automobila je riječ. 
Naveli su i da diplomatsko-konzularna predstavništva imaju 80 vozila čija je nabavna cijena bila viša od 3,2 miliona KM, a današnja je, kako su naveli, 529.767 KM. Inače, prije dvije godine državni revizori u reviziji učinka o korištenju službenih automobila naveli su da MVP ima čak 151 vozilo! No, uprkos ovim vrtoglavim ciframa, MVP je nedavno odlučio kupiti pet novih vozila za potrebe ambasada BiH u svijetu. 
  • Ministarstvo sigurnosti - 34
  • Ministarstvo odbrane - 22 
  • Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice - 18 
  • Ministarstvo civilnih poslova - 11
  • Ministarstvo prometa i komunikacija - 11 
  • Ministarstvo pravde - 8 
  • Ministarstvo finansija i trezora - 6 
  • Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - 6 
  • MVP - 80 automobila u DKP te u sjedištu vozila u vrijednosti od 295.000 KM

Nema komentara:

Objavi komentar