Ovo je najjednostavniji recept za marmeladu od dunja, u smjesu možete samljeti ili nasjeckati orašaste plodove, narančinu ili limunovu koricu… po ukusu. Meni je najdraže ovako, čista marmelada.
Na portugalskom jeziku, naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje.
Na portugalskom jeziku, naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje.
BOLJE DUNJA NA TANJIRU NEGO NA ORMARU
Sastojci:
- 4 kg dunja, očišćenih od koštica i sjemenki, dobro opranih i neoguljenih
- 2 kg šećera
- 2 kom naranče- sok
- 3 kom limuna- sok
- oko 2 dl vode
Priprema:
- Dunje stavite kuhati s vodom, šećerom, sokom od limuna i naranče.
- Kuhajte ih dok dunje ne omekšaju.
- Izmiksajte štapnim mikserom u glatku marmeladu ili propasirajte na pasirku.
- Tegle operite i sterilizirajte u pećnici, minimalno 10 minuta na 200°C.
- Vruću marmeladu stavite u vruće tegle, dobro zatvorite poklopcima i ostavite da se polako ohladi.
Dunja se upotrebljava u proizvodnji džemova, pekmeza, sokova i kompota, a zbog sadržaja sluzi povoljno djeluje na probavne organe.
Čaj od sjemenki dunje se koristio za smirenje, nesanicu i protiv lošeg zadaha.
Kora dunje se pripremala kao sredstvo protiv gihta. Dunja je ljekovita, zbog velike količine sluzi i kod upale želuca, crijevne sluznice, dišnih puteva, ali i proljeva. Vunasta ljupina dunje zaustavlja krvarenja rana, a parne kupelji od dunjinih listova dobro čine kod žena spuštene maternice.
Čaj od sjemenki dunje se koristio za smirenje, nesanicu i protiv lošeg zadaha.
Kora dunje se pripremala kao sredstvo protiv gihta. Dunja je ljekovita, zbog velike količine sluzi i kod upale želuca, crijevne sluznice, dišnih puteva, ali i proljeva. Vunasta ljupina dunje zaustavlja krvarenja rana, a parne kupelji od dunjinih listova dobro čine kod žena spuštene maternice.
Nema komentara:
Objavi komentar