ponedjeljak, 28. rujna 2015.

EU će i dalje pomagati BiH u slučajevima prirodnih katastrofa

Bosni i Hercegovini će biti dostupna daljnja finansijska pomoć Evropske unije (EU) za potrebe jačanja otpornosti na buduće prirodne katastrofe, istaknuo je danas ambasador Lars-Gunnar Wigemark na međunarodnoj konferenciji čiji je cilj ocjena napretka ostvarenog nakon prošlogodišnje donatorske konferencije, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.
Na konferenciji koja je okupila predstavnike Bosne i Hercegovine, Srbije, Evropske unije i međunarodnih organizacija, uključujući Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Svjetsku banku, ambasador Wigemark je rekao da će se nakon osiguranih 42 miliona eura za BiH i 30 miliona eura za Srbiju osigurati dodatnih 41 milion eura (BiH) i 62 miliona eura (Srbija) u okviru daljnje podrške oporavku od poplava i upravljanju rizicima od poplava.
Ambasador je naglasio da je zajednički cilj za ubuduće izbjeći da slične ili druge katastrofe izazovu takav stepen uništenja po stanovništvo, okoliš, kulturnu baštinu, kao i zajednicu i privredne djelatnosti.
„Svi se jako dobro sjećamo poplava i njihovih razornih posljedica na porodice, domove, privredne djelatnosti, škole i javne usluge. Nažalost, ovakve vrste prirodnih katastrofa će postati i učestalije, još razornije i nasilnije, i to posebno usljed klimatskih promjena. Iz tog razloga smatram da se ova konferencija ne bi trebala usmjeriti samo na praćenje i analizu napretka ostvarenog u kontekstu sredstava koja su donatori obećali u julu prošle godine, već također trebamo razmotriti na koji način primijeniti preventivne mjere kako bi se spriječilo da buduće katastrofe imaju ovako razorne posljedice. Naravno da ne možemo spriječiti pojavu katastrofa, ali možemo unaprijediti naš odgovor na njih”, riječi su ambasadora Wigemarka.
Na donatorskoj konferenciji u Briselu prošlog jula, pod motom „Obnovimo zajedno“, u organizaciji Francuske i Slovenije, Evropska unija je obećala ukupno oko 200 miliona eura za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
U Bosni i Hercegovini dosad se gotovo 9.000 već vratilo u svoje domove, a do kraja godine očekuje se povratak još 2.000 porodica.
Završena je sanacija i opremanje 104 škole i vrtića za 46.000 djece, učenika i nastavnika.
“Važno je istaći da smo osigurali podršku za 56 malih i srednjih preduzeća ovdje u BiH, čime smo dali doprinos zadržavanju i generiranju preko 2.000 radnih mjesta. Sve u svemu, osigurali smo rezultate za preko pola miliona građana u Bosni i Hercegovini.
U interesu je svake zemlje da usvoji i provodi stabilne politike prevencije poplava, da zajednički djeluje protiv klimatskih promjena, da i dalje radi na zaštiti naših rječnih tokova, uključujući i prvu liniju odbrane od poplava i jačanje kapaciteta za odgovor na krizne situacije”, naglasio je ambasador Wigemark.
Akcioni plan za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH za period od 2014. do 2017. godine usvojen je u januaru ove godine i jedan je od uspješnih primjera u ovoj oblasti pa je Wigemark tokom konferencije čestitao BiH zbog usvajanja tog plana.
“Sada je potrebno da ubrzano pređemo na provedbu te dodatna ulaganja u kapacitete i stručnost, čime projekte zaštite od poplava dovodimo do njihove pune zrelosti“, naglasio je on.

Nema komentara:

Objavi komentar