petak, 24. srpnja 2015.

IVANIĆ: IZETBEGOVIĆ I VUČIĆ RAZGOVARALI DALEKO OD KAMERA

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije želio da govori o detaljima tog razgovora, samo je kazao da vodi do istinskog pomirenja.

Iskren i konstruktivan razgovor Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića o dešavanjima u Potočarima, u okviru posjete Srbiji u srijedu, najveći je događaj i otvara prostor istinskom pomirenju Srba i Bošnjaka, izjavio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
Taj razgovor se, kako kaže, dogodio daleko izvan kamera i novinara i “otvara prostor, još ne i garanciju, da bi zaista moglo, ako se tako nastavi, doći do istinskog pomirenja, posebno Srba i Bošnjaka”.
Ivanić, međutim, nije želio da govori o detaljima tog razgovora.
Za sarajevsko Oslobođenje on je posjetu Beogradu ocijenio “izuzetno prijatnom”.
“To je zaista bio jedan iskren i topao doček, ne samo što je bilo vruće, ali je stvarno bio topao doček, u kojem se Beograd vrlo jasno htio pokazati, potruditi da bude dobar domaćin”, rekao je on.
Pretpostavlja, kaže, da su tu dva razloga – da se pokrije taj jedan negativan imidž u odnosima poslije događaja u Potočarima.
„A na neki način pretpostavljam da ima tu i želje da se malo pokaže i drugačija slika u odnosu na same one događaje u smislu organizacije, dočeka.“

‘Vučić izvanredan domaćin’

“I Beograd je stvarno izuzetan domaćin, gospodin Vučić posebno. Ja ne bih uopšte davao značaja povremenim komentarima tipa zašto je Predsjedništvo išlo na poziv premijera i sličnim stvarima.”
Podsjetivši na sve značajne teme o mogućnostima saradnje dve države, Ivanić je kazao da je bilo riječi i o njegovom odnosu sa predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske Miloradom Dodikom, te da mu je, kako je naveo, premijer Srbije vrlo jasno rekao da on nema namjeru da se petlja u unutrašnje odnose RS-a.
Govoreći o najavljenom održavanju referendum o radu pravosudnih institucija BiH, Ivanić je rekao: “Dodik je ozbiljan političar, bez obzira na to što se ja s njim ne slažem, ima previše avanturizma u sebi, ali će sigurno dobro razmisliti. Jasne je poruke dobio, a ima i vremena”.

‘Možemo razgovarati na dostojanstven način’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović također je izjavio da posjeta Beogradu nikoga nije ostavila ravnodušnim, te da je premijer Srbije bio sjajan domaćin koji je dao primjer kako to treba da rade oni koji zovu svoje prijatelje u goste.
Srbija i BiH su, kaže, uhvatile dobar ritam, izdigle se iznad svoje historije i okrenule budućnosti, rekao je Čović u intervjuu banjalučkim Nezavisnim novinama.
Sada je, kako je rekao, došlo vrijeme da gledamo ispred sebe i da se okrenemo realnom životu: “Mislim da će sve to vrlo brzo biti prepoznato od naših prijatelja izvana, koji uvijek jednim okom gledaju što se događa na području zapadnog Balkana.“
Čović je ocijenio da je posjeta članova Predsjedništva BiH Beogradu bila “jako topla”, te da je u samo nekoliko sati pokazano, kako je rekao, da uistinu možemo voditi politiku na drugačiji način.
“Premijer Vučić je bio sjajan domaćin i to je dobar primjer kako to treba da rade oni koji zovu svoje prijatelje u goste. Pokazali smo da možemo razgovarati o bilo kojoj temi na dostojanstven način, puno bolje nego što smo to možda radili u proteklom vremenu. To je jedan iskorak i potpuno novi standard ponašanja”, rekao je.

Saradnja dvije zemlje

Razgovaralo se, kaže, o svim mogućim temama i iza zatvorenih vrata.
“Ovih dana ćemo imati razgovore predstavnika resora, kabineta, vlada”, rekao je Čović i dodao da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika već obaviještena o područjima u kojima se očekuje saradnja – namjenska industrija, pristup zajedničkim tržištima u svijetu, infrastrukturi, putnoj, željezničkoj mreži, energetici i turizmu.
Najavio je da će se u narednih petnaestak dana razgovarati o tim temama „kako bi se vidjelo gdje su nam zajedničke tačke i kako one mogu biti realizirane“.
“To bismo onda sve mogli prezentirati na regionalnoj konferenciji u Beču u kolovozu. U rujnu idemo ka tome da imamo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.”

Referendum u RS-u

Dogovor je, kaže, da ovo ne bude samo kurtoazna posjeta Beogradu, nego da se bave konkretnim, životnim pitanjima.
Čović je rekao da će pozvati predsednika Srbije Tomislava Nikolića da zvanično posjeti BiH u oktobru.
Potvrdio da je tema referenduma u RS-a o radu Suda i Tužilaštva BiH dotaknuta u Beogradu, te da je o tome već razgovarao i sa predsjednikom bh. entiteta Miloradom Dodikom.
“Sve sam o tome manje-više rekao. Uvjeren sam da puno stvari koje su bile povod treba riješiti, a to je pitanje neovisnog pravosuđa i da onda nijednog razloga neće biti da se referendum održi”, zaključio je Čović.

Nema komentara:

Objavi komentar