ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Vijest iznenadila Bh. javnost: "BH Telecom" ipak na prodaju



Vlada Federacije ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera - BH Telekoma i HT Eroneta
Novac od prodaje mogao bi biti uložen u nastavak izgradnje autoputa na Koridoru 5c, tačnije u probijanje tunela kroz Vranduk i Prenj. Zamisao je ovo federalnog premijera Fadila Novalića. Ekonomski analčitičari ne smatraju da ideju treba odbaciti.
Prije odluke o prodaji HT-a i BH Telecoma, uslijedila bi ocjena poslovanja i budućnosti kompanija, tvrdi premijer Federacije. Nakon toga bi se trebalo znati hoće li, kada će i po kojoj cijeni, operateri biti prodati.
Ako bismo prodavali telekome, onda ih ne bismo spalili kroz proračune, nego bismo uložili taj novac u probijanje tunela Prenj ili Vranduk, što je generacijski projekt. Autoceste FBiH se ne mogu više zaduživati, te se i rodila ideja o prodaji telekoma i ulaganju u autoceste, kaže premiejr FBIH Fadil Novalić.
Novalić je dodao da je angažirana jedna međunarodna kompanija da napravi presjek poslovanja. Na osnovu procjene odlučit će se o djelomičnoj ili potpunoj prodaju ili pak ne prodavanju. Bivši federalni ministar prometa i komunikacija eventualnu prodaju telekoma smatra pogubnom .
ENVER BIJEDIĆ: Prodaja BH Telecoma u ove svrhe je nerazumiljiva i zbog toga što se izgradnja Koridora 5C može nastaviti i uz minimalna dodatna zaduženja Autocesta FBiH, kao i iz profita ove kompanije. Prethodna vlada je stvorila dobre osnove za nastavak ovog krucijalnog građevinskog projekta. Nažalost, nova vladajuća koalicija gubi vrijeme i osim projekata prethodne Vlade, za koje postoje finansijska sredstva, do sada novi saziv nije planirao dodatna finansijska sredstva za nastavak izgradnje Koridora 5C.
Ideja je vrijedna pažnje, stava su ekonomski analitičari.
Erol Mujanović smatra da ne treba prodavati cjelokupno državno vlasništvo u telekom kompanijama. Napominje da su telekomi u svijetu zadnje što države prodaju, jer se radi o sigurnom izvoru novca za budžete svake države.

Nema komentara:

Objavi komentar