utorak, 30. lipnja 2015.

GRAĐANIMA BiH ĆE BITI TEŠKO: Stopa PDV-a je 17%, a ako se poveća sve će poskupiti i biće puno bijede…


Nedostatak novca za krpljenje budžetskih rupa sve češće povlači pitanje povećanja stope PDV-a. Za sada ova mogućnost uglavnom se potencira iz Republike Srpske.

Informaciju da postoje namjere da se u BIH poveća stopa PDV posljednji je iznio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.
RS traži da se stopa PDV poveća i to prema mojim informacijama veoma značajno, a međunarodne finansijske institucije smatraju da ne treba. Istakao je Ivanić.

Ja još nisam čuo da neko ozbiljno priča o tome, ja ne znam ko priča o tome.- bio je odgovor Nikole Špirića, zastupnika SNSD u PS BIH na pitanje novinara da li Vlada planira povećanje stope PDV-a.

Na Špirićevu konstataciju reagovali su iz SDS-a.

Ajd što mi mislimo da je premijerka Željka Cvijanović neozbiljna al očigledno da to misli i Špirić i onda se postavlja znak pitanja na sve što ona radi.- izjavila je Aleksandra Pandurević ispred kluba SDS.

Vlada RS ranije je javno zagovarala uvođenje diferencirane stope PDV, a u posljednje vrijeme u javnosti je sve prisutnija priča o namjerama za povećanje. Pretpostavlja se da je razlog tome nedostatak novca za krpljenje budžetskih rupa.

Ja mislim da povećanje stope PDV-a znači da se rashodi finansiraju na račun građana i ne mislim da je to pametan potez.- smatra Mladen Ivanić,predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Povećanje stope PDV-a bi ugrozilo privredu, smatraju u Privrednoj komori manjeg entiteta. Po njima to bi bila jedna lančana reakcija u smanjenju ukupnog standarda,a dovela bi i do nelikvidnosti privrede. Bojimo se da bi povećanje PDV bilo samo krpljenje rupa u javnom sektoru

Priča o promjeni stope PDV-a mora biti puno ozbiljnija, znaju to i u vladajućoj stranci RS-a. Za sada nije prezentirana ni jedna ozbiljna analiza o eventualnim efektima promjene stope PDV-a u BiH. Iskustva iz susjednih država pokazala su da povećanje stope nužno ne vodi i ka povećanju prihoda.


Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)

Nema komentara:

Objavi komentar