utorak, 30. lipnja 2015.

DF i SBB su partneri teledirigovanog projekta, zbog toga neće u vlast jedni bez drugih

Nakon prenemaganja oko ulaska u vlast i učestalih izmjena zahtjeva u tom procesu, nekoliko sedmica nakon što se to desilo, Demokratska fronta je izašla iz Vlade Federacije BiH, a razlozi su toliko čudni i marginalni da navode na zaključak da su za napuštanje koalicionih partnera tražili bilo kakav povod.
Zbog čega su to učinili, zašto su se DF i njen neformalni šef Reuf Bajrović namjerno spotakli na prvi kamičak u brdu problema u ovoj zemlji? Ovih dana dolazi otreznjujući odgovor vidljiv i za one koji su bili najviše opijeni predizbornom demagogijom i estradnjačkom popularnošću Željka Komšića.
Njihovi posljendi razgovori sa predsjednikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem oko ulaska u vlast otkrivaju da DF nije samostalan politički projekat, jer da jeste, ne bi im bio najveći problem što je SBB u opoziciji, već bi sa koalicionim partnerima (SDA i HDZ BiH) latili se posla i popravljanja stanja u F(BiH).
Iz DF-a su kao jednu od kritika rada tadašnje koaliciji navodili politiku koja vodi ka stvaranja trećeg entiteta kao primarni cilj predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Međutim, u opciji kada bi koaliciju činili DF, SBB i HDZ BiH, te opasnosti od Čovićeve reinkarnacije “Herceg-Bosne” odjednom nema! Čudna logika Bajrovića i Komšića. I iz ove nelogičnosti proizilazi zaključak da DF ima zadatak uvlačenja SBB-a u vlast.
Sve ovo kazuje da je DF samo dio paketa koji je trebao zagospodariti političkom scenom kod Bošnjaka. Njima je djelimčno i uspjelo jer su osvojili glasove lijevo orijentisanih glasača, a na štetu SDP-a. Drugi dio paketa je SBB, ali on nije uspio – SDA je odnijela uvjerljivu pobjedu na izborima 2014., a samim tim i nad suparničkim SBB-om.
Opet pitanja. Zašto se DF ne ponaša kao samostalan politički subjekat? Zašto ih brine opozicioni status SBB pa su zbog njega sišli sa vlasti da bi uzeli Radončića za ruku i pokušali ga dovesti tamo gdje ga glasači nisu htjeli vidjeti? Zašto im je nezanimljiva vlast u kojoj nema SBB-a?
Odgovori se nalaze u činjenicama da je DF teledirigovani politički projekat, da njihovi finansijeri nemaju veze sa Bosnom i Hercegovinom, da je Bajrović bio Bosanac, pa Bošnjak, iako je etički Albanac, da je Bajrović htio ovladati jedinim ozbiljnijim resursom u Bošnjaka – elektroenergetskim kapacitetima.
Još jednom su Bošnjaci nasamareni. Mada, realno kazano, prevara se brzo samo(otkrila). DF je njeno ime.

Nema komentara:

Objavi komentar