srijeda, 3. lipnja 2015.

ČUDO OD ČOKOLADE

Sastojci: Biskvit: 4 jajeta  100 gr šećera  200 gr margarina  100 gr čokolade za kuhanje  4 kašike brašna  1 prašak za pecivo       Krema:  0,5 l slatke pavlake  200 gr čokolade za kuhanje  1 kašika šećera   Pr...

Sastojci:

Biskvit:

4 jajeta 

100 gr šećera 

200 gr margarina 

100 gr čokolade za kuhanje 

4 kašike brašna 

1 prašak za pecivo      

Krema: 

0,5 l slatke pavlake 

200 gr čokolade za kuhanje 

1 kašika šećera  

Priprema: 

 Žumanca i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanaca (bjelanca polahko  ručno umiješati, ne mikserom).

Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min(zavisi od peći, provjeriti čačkalicom kad je pečeno). 

Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom.

Slatku pavlaku, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne prokuha. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo šta dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru zgusnuti.

Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi,  a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i zgusne krema.

Prijatno!  

Nema komentara:

Objavi komentar