nedjelja, 31. svibnja 2015.

NOVINARI OTKRILI VELIKU TAJNU: Pogledajte šta će Angela Merkel natjerati bh. političare da urade…

NOVINARI OTKRILI VELIKU TAJNU: Pogledajte šta će Angela Merkel natjerati bh. političare da urade…

Angela Merkel, njemačka kancelarka 9 jula posjetit će, po prvi put, dolazi u službenu posjetu BiH.

Iako ova informacija nije zvanično potvrđena, stručnjak za njemačku politiku na Balkanu Bodo Weber tvrdi da će se ova posjeta realizirati. Dan prije Merkelova bi trebala posjetiti Beograd, u sklopu turneje po zapadnom Balkanu. Analitičari očekuju da Merkel dolazi dati dodatnu podršku novoj inicijativi EU prema BiH, ali i pojačati pritisak kako bi naša zemlja napravila potrebne reforme na putu ka EU.
Njemačka se, uz Veliku Britaniju, angažirala na izradi novog pristupa EU prema BiH, podsjeća za TV1 jedan od najboljih poznavaoca njemačke politike prema Balkanu Bodo Veber. Inicijativu je poslije preuzela EU, te kreirala novi pristup prema našoj zemlji.

Mogućnost dolaska njemačke kancelarke, u Dnevniku TV1, još krajem aprila najavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Osim potpisivanja zajedničke izjave o opredjeljenosti za reforme na putu ka EU, političari u BiH ništa konkretno nisu napravili nakon toga, podsjeća Weber. Politika iz RS je konstantna, konstantna je i kriza u Federaciji.

Weber ne smatra da posjeta i Beogradu i Sarajevo ima nekih dodirnih tačaka. Skeptičan je da bi posjeta Merkelove BiH mogla donijeti značajne promjene, jer ne smatra ni da je nova inicijativa EU dovoljno jaka.

Inicijativa EU, pa samim tim i Njemačke, u mnogome se razlikuje od odlučnog stava prema Srbiji i pitanju Kosova, jasan je Weber. Reforme koje slijede u BiH pokazat će, zaključuje Weber, koliko je pristup Njemačke dovoljno pokretački ili pak ne.

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak smatra da je posjeta njemačke kancelarke BiH, koja je zasad nezvanično najavljena, veoma važna sada kada kreću reforme i stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. On je najavio da će od Merkelove zatražiti nastavak snažne podrške BiH i entitetima. Kaže da njemačka kancelarka u BiH dolazi u uslovima prijateljstva i dobre atmosfere, a njena je posjeta značajna budući da je jedna od najzaslužnijih za novi evropski pristup BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar