nedjelja, 31. svibnja 2015.

Kako hormoni štitnjače utječu na srce?

Premalo oslobađanje hormona štitnjače (stanje koje se zove hipotireoza) usporava cjelokupni organizam. Prvi simptomi su kroničan umor i naglo debljanje.

Kako razina hormona nastavlja padati, ovi simptomi se pogoršavaju i dolazi do nastanka većeg broja simptoma koji postaju i intenzivniji. To može biti zatvor, razdražljivost i poteškoće s koncentracijom i razmišljanjem.

Kada štitnjača oslobađa premalo hormona, organi dobivaju manju količinu kisika, baš kao i srce. Srce ne može nesmetano raditi i svakom kontrakcijom pumpa manje krvi. Također nije potpuno ispunjeno krvlju.

Povećava se krvni tlak na području ruku i nogu zato što se srce odmara između svake kontrakcije pa su i krvne žile pod većim naporom.

Razina kolesterola i krvnog tlaka naglo raste.

Može doći do komplikacija već postojećih srčanih tegoba i bolesti.

Hipotireoza se može kontrolirati uzimanjem hormona štitnjače.

Previše hormona

Prekomjerno oslobađanje hormona štitnjače (hipertireoza) potiče tijelo na prekomjeran rad i stavlja ga pod dodatan napor.

Kada štitnjača oslobađa previše hormona, dolazi do poremećaja ravnoteže u radu svih tjelesnih organa. Srce počinje pumpati jače i brže, često previše brzo, ali i nepravilno.

Razina krvnog tlaka se naglo povećava, a žene najčešće osjećaju bol u prsima.

Rizik od nastanka srčanog udara se značajno povećava, čak i kod osoba koje ne pate od srčanih bolesti.

Terapija za hipertireozu ovisi isključivo o uzroku nastanka poremećaja. Srećom, kada je nepravilno otkucavanje srca uzrokovano hipertireozom, simptomi obično nestanu kada se započne propisana terapija.

Ne čekajte dugo za traženje pomoći!

Ako sumnjate na probleme u radu hormona štitnjače, nemojte čekati jer problemi neće nestati sami od sebe.

Ako patite od srčanih bolesti i sumnjate na probleme u radu štitnjače, odmah se obratite liječniku jer je zdravlje cjelokupnog organizma, naročito srca i krvožilnog sustava značajno ugroženo.

Nema komentara:

Objavi komentar