Da li znate šta su persilada i gremolada? Ako iskombinujete peršun sa pravim sastojcima, vaša jela biće nenadmašna! Mi vam otkrivamo nekoliko trikova...
Supa bez peršuna u našim krajevima jednostavno je nezamisliva. Ali taj začin, koji je omiljen u mediteranskoj kuhinji, može da se doda i brojnim drugim jelima.
Na tržištu postoje dve vrste - kovrdžavi peršun i peršun ravnih listova. Peršun ravnih listova je tamnozelene boje i bolji je za kuvanje jer ima snažniju aromu i bolje podnosi toplotu, takođe je ukusniji od kovrdžavog peršuna koji ćete najbolje iskoristiti za ukrašavanje jela.
Evo nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete izvući maksimum iz peršuna i poboljšati ukus i izgled jela:
1. Gremolada
Gremolada je poznata milanska mešavina začina koja se sastoji od naglo propržene pomorandžine i limunove kore, i sitno seckanih belog luka i peršuna. Tradicionalno, gremoladom se posipa teleća kolenica neposredno pre posluživanja, a može poslužitii kao začin nekom varivu smesom. Iskusni kuvari savetuju da je uvek dodate jelu pred kraj pripreme.
Gremolada je poznata milanska mešavina začina koja se sastoji od naglo propržene pomorandžine i limunove kore, i sitno seckanih belog luka i peršuna. Tradicionalno, gremoladom se posipa teleća kolenica neposredno pre posluživanja, a može poslužitii kao začin nekom varivu smesom. Iskusni kuvari savetuju da je uvek dodate jelu pred kraj pripreme.
2. Persilada
Mešavina sitno seckanih listova peršuna i belog luka, brzo propržena, naziva se persilada. Možete je dodati pred kraj pripreme jelima poput jagnjetine na žaru ili govedih šnicli, prženoj ribi, piletini ili povrću.
Mešavina sitno seckanih listova peršuna i belog luka, brzo propržena, naziva se persilada. Možete je dodati pred kraj pripreme jelima poput jagnjetine na žaru ili govedih šnicli, prženoj ribi, piletini ili povrću.
3. Peršun pržen u dubokom ulju
Peršunovi listići prženi u dubokom ulju odlično se slažu uz morske plodove i meso na roštilju.
Peršunovi listići prženi u dubokom ulju odlično se slažu uz morske plodove i meso na roštilju.
4. Peršun za svežinu jela i lepšu boju
Ako peršun dodate sosu, salati ili mladom krompiru sa maslacem neposredno pre posluživanja, jela će imati lepšu boju i svežiji ukus.
Ako peršun dodate sosu, salati ili mladom krompiru sa maslacem neposredno pre posluživanja, jela će imati lepšu boju i svežiji ukus.
SUPERSAVET: Kako čuvati peršun
- Sveže listove peršuna najbolje je čuvati u plastičnim kesicama u frižideru ili ih poprskati vodom pa zamotati u papirne ubruse.
- Da bi što duže ostali sveži, stavite odsečene krajeve stabljika u hladnu vodu.
Sušene listove peršuna najbolje je čuvati u hermetičkim posudama izvan dosega svetlosti i vlage.
Nema komentara:
Objavi komentar