četvrtak, 19. ožujka 2015.

Tanja Fajon u Banjoj Luci: Političari imaju koristi od kriminala i korupcije


Evropski put BiH u rukama je njenih političara i od njihove ozbiljnosti i spremnosti da provedu reforme zavisit će i brzina kojom će se kretati na tom putu, poručila je Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu
Gostujući na skupu Politički cafe, koji je jučer u Banjoj Luci održan u organizaciji njemačke organizacije ''Friedrich Ebert Stiftung'', Fajon je izrazila očekivanje da će domaći političari, nakon što je u ponedjeljak donijeta odluka da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupiti na snagu, provesti konkretne mjere u sferi socijalno-ekonomskih reformi.
Upravo te reforme su ključ nove inicijative Evropske unije prema BiH. Mi smo posljednjih nekoliko godina bili veoma razočarani ponašanjem političara u BiH koji su mnogo obećavali, a malo toga provodili u djelo, kazala je Fajon. Naglasila je da se nada da u BiH više neće biti blokada na političkom nivou.
Treba krenuti dalje, to je veoma važno za mlade generacije. Mladi ljudi moraju imati mogućnost druge perspektive i moraju uraditi sve da ne postanu novi nacionalisti u regionu, poručila je Fajon studentima banjalučkih fakulteta. Navela je, govoreći u zastojima BiH na putu EU integracija, da se posljednjih godina sticao dojam "da se političarima ne žuri, da uživaju u stanju status quo, jer su zatvorena elita koja brine samo o svojim interesima".

Nema komentara:

Objavi komentar