utorak, 17. ožujka 2015.

Povratnici u RS će se i dalje moći liječiti u Tuzlanskom kantonu


Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Tuzli s Begom Gutićem, premijerom Tuzlanskog kantona, koji je kazao da je Vlada TK spremna da nastavi pružati podršku povratnicima u osiguravanju zdravstvene zaštitu, te da taj problem treba riješiti dugoročno i sistemski, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Područje Tuzlanskog kantona primilo je devedesetih godina najveći broj izbjeglica iz Podrinja i Posavine, a veliki procent tog stanovništva nastanio se na ovome području, prenosi Fena.
U saopćenju se podsjeća da je proces povratka, definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom, imao u protekle dvije decenije najveći intenzitet upravo s područja Tuzle, a u poratnim godinama znatna pomoć tom procesu pružena je od vlasti Tuzlanskog kantona.
Nove okolnosti, prije svega značajno smanjen intenzitet povratka, te problemi sa zdravstvenom zaštitom i integracijom povratnika, zahtijevali su da Vlada TK-a kreira drugačiji pristup da bi se proces povratka učinio održivim.
Potpredsjednik Salkić je, nakon sastanka, kazao da su dugi niz godina povratnici imali smetnje pri povratku jer su odjednom gubili prava koja su uživali u Federaciji, tako da su se teško odlučivali na povratak.
-Premijer Gutić je kazao da je Vlada TK-a spremna da nastavi pružati podršku povratnicima u osiguravanju zdravstvene zaštitu, te da taj problem treba riješiti dugoročno i sistemski. Nažalost, u bh. entitetu RS, mi nismo osigurali nivo zapošljavanja povratnika u zdravstvu, te općenito javnom sektoru. Iz tog razloga nije razvijeno povjerenje povratnika prema institucijama u nephodnoj mjeri – dodao je Salkić.
Također, pozvao je premijera Gutića da Vlada TK-a stimulira privrednike iz ovoga kantona da investiraju u povratnička naselja.
Salkić smatra da će se time omogućiti održivost povratka, a privrednicima pružiti nove mogućnosti i izazove, prije svega na polju razvoja poljoprivrede.
Podsjetio je da je do devedesetih godina tuzlanska regija interesno objedinjavala u bogat industrijski bazen brojne općine u Podrinju i Posavini, osiguravajući da njihovi poslovni subjekti budu dio velikih poslovnih sistema, samim tim dobijajući i siguran opstanak na tržištu.
Stoga je logično planirati privredno, kulturno i svako drugo povezivanje u okviru prirodne regije.
Vlada Tuzlanskog kantona uspostavljena je prošloga mjeseca, a kao jedan od značanih segmenata njenoga djelovanja bit će plansko pružanje podrške procesu povratka.
Salkić je zahvalio na podršci i poželio premijeru Gutiću da njegova vlada u ovim teškim vremenima uspješno odgovori izazovima vremena i povede građane cijele regije ka prosperitetu.

Nema komentara:

Objavi komentar