srijeda, 18. ožujka 2015.

Petritsch: Shvatite, bh. političari ne žele u EU, jer će završiti kao Sanader!


Sarajevo -- "Otišao sam iz BiH skoro prije 13 godina, a tamo su i dalje aktuelni isti političari kao i u vrijeme kada sam bio međunarodni predstavnik", kaže za "Radio Slobodna Evropa" Wolfgang Petritsch, nekadašnji glavni predstavnik Evropske unije u razgovorima u Rambouilletu, visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini, ambasador Austrije u Beogradu i posebni izaslanik EU za Kosovo. Trenutno je angažovan na Harvardskom univerzitetu.

"To je jedina zemlja u Evropi u kojoj su manje više isti političari, koji su bili aktivni za vrijeme rata, i dalje prisutni na javnoj sceni. To je svakako jedan od uzroka frustracija“, dodaje Petritsch.

On ukazuje da političari u Briselu moraju da shvate da aktulena vladajuća garnitura u Bosni i Hercegovini ne želi da se pridruži EU, jer se mnogo plaši efekta Sanader.

"Znaju da su mnogi od njih korumpirani i svjesni su da će završiti u zatvoru ako se BiH približi EU. To je glavna prepreka koja onemogućava da se BiH brže kreće kao EU", rekao je Petritsch za "RSE".

Nema komentara:

Objavi komentar