subota, 31. siječnja 2015.

Tuš negira optužbe o pokušaju prevare u BiH

U Tušu tvrde da Bosnu i Hercegovinu napuštaju zbog nestabilnog poslovnog i političkog okruženja u toj državi te smanjenja kupovne moći.




 U Tušu kažu da su neki vjerovnici sami krivi što se nije moglo naći rješenje za potraživanja [Al Jazeera - Arhiva]
Slovenski trgovački lanac Tuš, o čijim se tvrtkama u Bosni i Hercegovini vodi kriminalistička istraga i protiv čijeg je vlasnika Mirka Tuša u toj državi podnesena kaznena prijava, opovrgnuo je u srijedu tvrdnje da je njegovo povlačenje iz te države pokušaj poslovne prijevare kako se ne bi podmirili dobavljači kojima je Tuš navodno dužan više od deset milijuna eura.
Unatoč velikim prosvjedima vjerovnika te započetim kriminalističkim istragama, u Tušu tvrde da Bosnu i Hercegovinu napuštaju zbog nestabilna poslovnog i političkog ambijent u toj državi te smanjenja kupovne moći i da su neki vjerovnici sami krivi što se nije moglo naći rješenje za potraživanja.
Spremni omogućiti uvid u poslovne knjige
U izjavi za ljubljanski Dnevnik od srijede predstavnici lanca niječu i navode da su ostali dužni doprinose i poreze državi u kojoj su poslovali, prenosi Hina.
"U razvoj i širenje tržišta u Bosni i Hercegovini smo u osam godina poslovanja investirali više od 60 milijuna eura, redovito plaćajući poreze i sve druge obveze, te u državnu blagajnu uplatili više od 10 milijuna eura, čime smo bili jedan od najvećih poreznih platiša u Bosni i Hercegovini", naveli su u Tušu u priopćenju za javnost, dodavši da dobitke nisu prebacivali u slovensko matično poduzeće i da su spremni omogućiti istrazi uvid u poslovne knjige kako bi se vidjelo da su u toj zemlji poslovali "zakonito i transparentno".
Optužbe za prijevaru i utaju poreza
Protiv vlasnika tvrtke Mirka Tuša te odgovornih u tvrtkama TUŠ Bihać i TUŠ Trade Bihać u Bosni i Hercegovini pokrenute su prijave zbog sumnje za pokušaj privrednog kriminala, odnosno prijevaru u gospodarskom poslovanju i utaju poreza.
Nedavno je vanjskotrgovačka komora Bosne i Hercegovine od tužiteljstva tražila da se zaustavi postupak stečaja Tuševih tvrtki u Bosni i Hercegovini i zamrzne njihova imovina, kako bi se iz nje mogli podmiriti oštećeni vjerovnici.
Ljubljanski Dnevnik navodi da je Tuš, u vrijeme kad je dobro poslovao u Bosni i Hercegovini, imao 25 veletrgovina koje su ostvarivale 50 milijuna eura godišnjeg prometa, ali da je od te imovine ostalo vrlo malo, dok financijske obveze Tuša u Bosni i Hercegovini prema stanju iz prošle godine premašuju 50 milijuna eura.

Nema komentara:

Objavi komentar