petak, 21. srpnja 2017.

Je li tender za prodaju mesinga iz Oružanih snaga BiH Ministarstvo odbrane dogovorilo unaprijed?

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine otvorilo je oglas za prodaju mesinga i drugih sirovina čija vrijednost prelazi 2,5 miliona KM, a koji bi već na samom startu mogao biti problematičan, zbog niza nelogičnosti u samom pozivu.

U oglasu za prodaju sekundarnih sirovina Ministarstva odbrane BiH, koji je javan, otvoren do 31. jula, objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva Mod.gov.ba, Ministarstvo traži najboljeg ponuđača za prodaju sirovine mesing, čelik, plastika, bakar…, u skladištima Ministarstva u Doboju, Derventi, Visokom i Glamoču. Sirovine koje nudi Ministarstvo su podijeljene u dva lota, prvi lot prelazi vrijednost 1,5 miliona KM, a drugi je veći od milion KM. Kupoprodaja će biti obavljena sistemom „viđeno – kupljeno“, bez mogućnosti naknadne reklamacije.
Upućeni tvrde da je više stvari nelogično u cijelom oglasu, što otvara sumnju da je Ministarstvo unaprijed dogovorilo prodaju sa nekom od firmi za otkup sekundarnih sirovina.
U oglasu je navedeno da ponudu mogu poslati i fizička i pravna lica. Od dokumentacije koju ponuđač mora dostaviti Ministarstvu je i dokaz o prometu većem od 20 miliona KM za ponudu prvog lota i promet veći od 10 miliona KM za ponudu drugog lota. Uz dokaz o prometu Ministarstvo traži i bankovnu garanciju od 154.000 za prvi i 107.000 KM za drugi lot.
Stručnjaci za tendere koji su govorili za Patriju objašnjavaju da je dosadašnja praksa bila takva da institucije koje raspisuju javni oglas traže da je ponuđač unutar tri godine imao promet približno slične vrijednosti kao aktuelni tender na koji se javlja, ali ne i desetorostruko veći promet, kako su zatražili iz Ministarstva odbrane.
Upravo ovaj detalj iz javnog oglasa Ministarstva odbrane može značiti da oglas unaprijed favorizira samo jednog ponuđača.
Osim toga, kada je u pitanju ovaj oglas, posve je nelogično tražiti i bankovnu garanciju i dokaz o ostvarenom prometu. Ako je ponuđač spreman založiti bankovnu garanciju za robu, odnosno položiti depozit, znači da je spreman i dati novac za robu, što bi trebao biti krajnji cilj oglašivača.
Isti oglas Ministarstvo je raspisalo i krajem prošle godine, ali je oglas poništen nakon žalbi Vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Nema komentara:

Objavi komentar