petak, 30. lipnja 2017.

Radari će otkrivati vozače koji jure i prolaze kroz crveno

Da bi zaustavilo jurnjavu i donekle spriječilo saobraćajne nesreće na cestama u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS pojačat će tokom ljetnih mjeseci redovne i radarske kontrole. Mobilni aparati pokrivat će sve glavne raskrsnice i frekventne saobraćajnice.
Saobraćajne patrole
– S obzirom na to da je sezona godišnjih odmora i da je sve više automobila, u gradu je povećan broj saobraćajnih patrola koje sankcioniraju vozače koji prave prekršaje, voze brzo, prolaze kroz crveno… Ekipe sa mobilnim radarima ne zadržavaju se dugo na jednoj lokaciji, već se izmještaju nakon nekog perioda – kazao je za “Avaz” resorni ministar Vedran Mulabdić.
Prema njegovim riječima, kontrole će od sada biti intenzivirane u noćnim satima i u danima vikenda, kada se očekuje veliki priliv turista.
– Stacionirani i pokretni radari daju veoma dobar efekt na terenu. Vozači nikada ne znaju na kojoj su lokaciji pa obazrivije voze ili im stigne kazna na kućnu adresu. Naš rad bit će još mnogo bolji kada u julu dobijemo i šest testnih radara, koji će otkrivati ukradena i neregistrirana vozila. Oni će pokrivati nekoliko izlaza iz grada te nekoliko ulica koje predlože naši inžinjeri – ističe Mulabdić.
Stalni nadzor 
On ističe da će testna faza radara trajati najmanje šest mjeseci i nakon tog roka, ukoliko se pokažu efikasnim i korisnim, predstavnici MUP-a razgovarat će s vlasnikom firme o cijeni i nabavci barem šest takvih instrumenata.

Očekuju dobre rezultate

– Ako budemo imali dovoljno novca, možda naručimo i 15 radara, jer su veoma zanimljivi za rad MUP-a. Testni period najbolje će nam pokazati koliko su učinkovati, isplativi… Takav sistem u našim prostorijama bit će pod stalnim nadzorom tako da, ako sve bude teklo prema planu, očekujemo dobre rezultate – ističe Mulabdić.

Nema komentara:

Objavi komentar