petak, 30. lipnja 2017.

Nakon 20 godina u vlasti: I Željko Komšić se sjetio boraca

Borački protesti pred zgradom Vlade FBiH su, čini se, neodoljiv mamac za političare koji deklarativnom podrškom zahtjevima boraca nastoje pridobiti poen više uoči narednih izbora.


Nakon dvije decenije provedene u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, i Željko Komšić se dosjetio da se "uhvati u koštac" sa problemima boračke populacije. Malo se predsjednik Demokratske fronte "provrtio" među borcima, što je, priznat ćemo, značajan iskorak u odnosu na pažnju koju je posvećivao toj kategoriji dok je, primjera radi, osam godina sjedio u Predsjedništvu BiH.
S tim u vezi i ne čudi izostanak oduševljenja među borcima kada se ukazao lider Demokratske fronte, pa je ambiciozna posjeta, tvrde svjedoci, okončana sa razmijenjene dvije do tri kurtoazne rečenice.
Da njegovo apstiniranje od rješavanja problema boraca nije samo opservacija kritički nastrojenih medija, ili u ovom trenutku rivalskih političkih blokova, podsjetit će nas stav Komšićevog nekadašnjeg stranačkog kolege i potencijalnog partnera u "lijevom političkom bloku".
- U Demokratskoj fronti su ljudi koji su neprepoznatljivi, koji nemaju iza sebe nekih rezultata u radu, počevši od predsjednika, koji nikada ništa u životu uradio nije. Neka mi kaže on, ili bilo ko drugi, šta je uradio konkretno za ovih, koliko se bavi politikom, 20 godina! Neka kaže, uradio sam konkretno to i ja ću mu onda vjerovati – kazao je ne tako davno Zukan Helez, u to vrijeme SDP-ov ministar čiji je resor bila upravo boračka populacija.
Populistički potezi mogu biti produktivni kada je podizanje rejtinga u pitanju, ali su kratkog daha. Vrijeme "udaranja po prstima i nosu" je, na Komšićevu žalost, daleko iza nas. 

Nema komentara:

Objavi komentar