četvrtak, 27. listopada 2016.

Nikšić: Razgovori o ujedinjenju ljevice idu u dobrom smjeru, SDP se intenzivno priprema za 2018.

Nikšić se prije nekoliko dana u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastao s predstavnicima pomenutih stranaka, a tema razgovora je bio Nikšićev nedavni poziv liderima da pokušaju postići dogovor o zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike na predstojećim općim izborima u BiH.

"Razgovori idu u dobrom smjeru, a bilo je riječi o saradnji u općim i gradskim vijećima, kao i moguća saradnja na većem nivou, to jest Kantonalnoj i Parlamentarnoj skupštini, a moram kazati kako se SDP intenzivno priprema i za izbore 2018. godine", rekao je Nikšić i dodao da će do koalicije s Našom strankom, DF-om i Građanskim savezom doći samo ukoliko postoje zajednički ciljevi.

Predsjednik SDP-a BiH je kazao da za sve mora postojati zajednički projekat i želja.

"Ne moramo svi biti povezani u jedan politički subjekat, ali mora biti riječi o zajedničkom političkom bloku. Moramo uvažiti ono što su nam rekli građani na posljednjim lokalnim izborima. Postoje mjesta gdje smo očekivali više iako nismo iznenađeni ni trenutnim stanjem. Ostvareni su određeni izborni ciljevi kada su u pitanju načelničke pozicije, ali je bilo mjesta gdje smo mogli uraditi više", rekao je Nikšić.

On se dotakao i nedavnog susreta s liderom Saveza za bolju budućnost (SBB) BiHFahrudinom Radončićem te je kazao da su razgovarali o političkoj situaciji BiH i viđenjem opozicije i dijela vlasti u državi.

"SBB nikada neće biti za donošenje oduka koje znače podjelu BiH, a SDP se slaže s tim. Moramo se pozabaviti zloupotrebama izbornog procesa koji treba biti volja birača, a ne onih s druge strane vlasti", rekao je Nikšić.

Na kraju je naglasio kako je oporezivanje toplog obroka u Federaciji BiH direktan atak na radnike, a kada je riječ o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla" da se mora požuriti jer je to historijski i projekat koji je potreban BiH. U suprotnom bismo, kako je naveo Nikšić, od izvoznika mogli postati uvoznik električne energije.

Nema komentara:

Objavi komentar