nedjelja, 25. rujna 2016.

Zaokret svjetskih medija u priznavanju bosanskih piramida: “Bosanske piramide su energetski strojevi”

Bosanske piramide ponovo su uzburkale svjetsku javnost. Trenutno se prikazuje tridesetominutna epizoda o otkriću najvećih svjetskih piramida u Visokom, na jednom od najgledanijih svjetskih televizijskih kanala: “Discovery Science Channel”. Epizoda se emitira u okviru serijala “Neobjašnjene misterije” (“Unexplained Files”, sezona 2014-2015).


Dokumentarac je sniman tijekom svibnja i lipnja 2014. Autori su pribjegli uobičajenom obrascu kada je o ovoj vrsti emisija riječ: pokušali su napraviti balansiranu sliku o ovom otkriću. S jedne strane su uključili četiri britanske i američke stručnjake, odranije deklarirane oponente ovom otkriću, iz oblasti arheologije, geologije, egiptologije i fizike. S druge strane bio je pronalazač piramida dr. Semir Osmanagić i fizičar iz Zagreba Slobodan Mizdrak.
Britanski arheolog Henry Chapman, koji je postao poznat u svijetu nakon što je u dokumentarcu “Discovery” kanala tvrdio kako piramide u BiH ne postoje, govorio je o tome da prije 12.000 godina nije bilo razvijenih društava već samo primitivna lovačka plemena. Urednici emisije su ga lako demantirali pokazujući slike otkrića iz istočne Turske i megalitnu lokaciju Gobekli Tepe, građenu prije više od 12.000 godina, koja je plod vrlo razvijene civilizacije. Egiptolog Campbell Price je govorio o prevaziđenoj teoriji da je za gradnju egipatskih piramida bilo potrebno desetine tisuća radnika i pri tome je prikazivao primitivne drvene i kamene alate iz egipatskog muzeja (?
Geolog Dougal Jerram je tvrdio da su piramide mogle nastati procesom zvanim “hladno željezo” kada prirodne željezne ploče ispod zemlje u koliziji sa zemljom iz susjednog pravca formiraju trokutastu stranu. Pri tome nije uspio objasniti kako nastaju četiri trokutaste strane, perfektne orijentacije prema stranama svijeta. Henry Chapman je izrazio sumnju da “Osmanagić sam kopa tunele u Visokom”. Ubrzo su ga urednici dokumentarca demantirali prikazujući slike novootkrivenih tunela s vodom, brojnih raskršća, suhozidova i podzemnih komora.
Prijatno iznenađenje je da autori priloga nisu u montaži isjekli izjave Osmanagića o znanstvenim argumentima. Tako je citirana analiza Instituta za agropedologiju o starosti nanosa zemljišta iznad piramida od više od 12.000 godina te analize znanstvenih instituta o blokovima na Bosanskoj piramidi Sunca koji predstavljaju vještački lijevani beton.
Tvrdnje britanskih arheologa da su piramide grobnice faraona su demantirane činjeničnim stanjem da u egipatskim piramidama mumije nisu pronađene već u Dolini kraljeva.
U drugom dijelu emisije autori su postavili pitanje “šta je onda svrha piramida ako nisu grobnice”?
Osmanagić uvjerljivo dokazuje tezu da su piramide energetski strojevi koji su koristili prirodne energetske izvore, podzemne vodene tokove kao generatore elektriciteta, provodljive materijale, kvarcni kristal i keramiku te geometrijski oblik piramide, a sve to u svrhu stvaranja moćnih energetskih zraka. Izmjereno je da su one po svojoj prirodi elektromagnetne i ultrazvučne.
Fizičar dr. Robert Lomas dopušta mogućnost da podzemni vodeni tokovi zbilja generiraju elektricitet, ali je postavio pitanje kako ga provesti do vrha piramide.
U emisiji se zatim pojavljuje fizičar Slobodan Mizdrak iz Zagreba koji pred kamerama vrši mjerenja elektromagnetizma. Na prilaznom platou Bosanskoj piramidi Sunca instrumenti pokazuju odsustvo elektromagnetnog polja. Međutim, na vrhu piramide mjeri frekvenciju od 26-32 kHz, sa snagom od 2,2 V. On za to nema objašnjenja, jer ova elektromagnetna zraka jednostavno ne bi trebala biti ovdje.
Specijalno za ovu emisiju dopremljen je dron koji je sobom nosio aparate iznad piramide. Tokom snimanja izmjereno je da se snaga elektromagnetne zrake povećava kako se udaljava od vrha piramide. Tako je na visini od 18 metara iznad vrha Bosanske piramide Sunca izmjerena najveća snaga u voltima. To je bio drugi šokantni energetski fenomen za autore dokumentarca, koji je već ranije bio poznat stručnjacima Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.
Nekoliko puta je Osmanagić ponovio da je Bosanska piramida Sunca najveća i najstarija piramida na svijetu, pokazujući lokaciju gdje je pronađen organski materijal unutar piramide. Radiokarbonsko datiranje je dokazalo starost od 29.200 godina što je čini ujedno i najstarijom strukturom na svijetu.
I mada dokumentarac završava retoričkim pitanjem “da li je ovo otkriće jedna od najvećih prevara ili najveće otkriće u povijesti”, gledaocu je dato dovoljno argumenata da formira zaključke. Emisija će se ponavljati tijekom sezone 2014.-2015. i procjena je da će je vidjeti 20 milijuna ljudi. Kompletan serijal “Neobjašnjenih misterija” godišnje pogleda 100 milijuna ljudi.
Ova emisija je upravo napravila ogroman korak u promjeni znanstvene paradigme svijeta: piramide nisu grobnice faraona, već energetski strojevi, a najveća i najstarija od svih je upravo Bosanska piramida Sunca. Ono što je dr. Osmanagić najavljivao 2005 godine, sada postaje stvarnost.
Slijedi promjena knjiga povijesti.

Nema komentara:

Objavi komentar