subota, 10. rujna 2016.

PRAVE SE NAIVNI / BiH: Kraj rata dočekalo 370.000 boraca, a sada ih je 585.000 i kao neznaju koji su pravi borci a bar znaju koliko ih je dobilo štedne knjižice sa plaćama na papiru do kojih nisu mogli nikad doći

PRAVE SE NAIVNI / BiH: Kraj rata dočekalo 370.000 boraca, a sada ih je 585.000 i kao neznaju koji su pravi borci a bar znaju koliko ih je dobilo štedne knjižice sa plaćama na papiru do kojih nisu mogli nikad doći  koje su  tajkuni prisvojili na smišljen način otkupom za par stotina maraka da bi poslije firme kupovali i kad su vojničke plaće u njihovim rukama više vrede.

Vrlo je teško odgovoriti na pitanje koliko trenutno ima demobiliziranih boraca. I upravo sa registrom ćemo utvrditi tačan broj, jer za ovih 20 godina vjerovatno neki od njih nisu među živima, rekao je Bukvarević.
Počele su pripreme za izradu Registra demobiliziranih boraca, rekao nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Dodaje kako će već 14. septembra imati sastanak sa svim šefovima odjeljenja za vođenje evidencija po kantonima. Objašnjava da će se registrom utvrditi i tačan broj demobiliziranih boraca sa 60 godina koji nemaju apsolutno nikakvih primanja i koji će primjenom novog Zakona o pravima demobiliziranih boraca primati naknade.
Utvrditi broj
– Zapravo mi u ministarstvu imamo određenu evidenciju, ali moramo utvrditi šta se od toga može objaviti i na koji način. S obzirom na to da smo u novom Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i njihovih porodica predvidjeli naknade za borce koji nemaju nikakva primanja, a kojima je 60 godina, ovaj registar će nam pomoći da utvrdimo koliki je broj takvih boraca – govori nam Bukvarević.
Objašnjava kako će nastojati da se kompletan registar stavi na uvid javnosti i time pruži građanima mogućnost za eventualnu prijavu, ukoliko smatraju da je neko lažirao podatke, odnosno, da mu na spisku nije mjesto.
– Vrlo je teško odgovoriti na pitanje koliko trenutno ima demobiliziranih boraca. Imamo podatak da je država Bosna i Hercegovina izdala oko 570.000 vojnih certifikata za sve komponente. Radi se i o pripadnicima Armije RBiH, MUP-a, HVO-a, onih koji su bili u namjenskoj proizvodnji i u vojnim bolnicama. Dakle, širok spektar ljudi. I upravo sa registrom ćemo utvrditi tačan broj, jer za ovih 20 godina vjerovatno neki od njih nisu među živima. U ovaj broj se ubrajaju i druge boračke kategorije – govori nam Bukvarević.
Podsjeća da svi koji ne budu imali godinu pripadnosti u vojsci, da neće moći koristiti prava iz novog Zakona o pravima demobiliziranih boraca, izuzev prava na liječenje.
Rasterećenje države
Drago Grbavac, predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja BiH naglašava kako istinski borci sve ove godine čekaju da se uradi registar kako bi se konačno znalo koliko je boraca.
– Ponavljam, rat je završilo oko 370.000 boraca, a sada ih je prema našim podacima 585 hiljada. Ako bi se uradio registar, onda bi se i ova država rasteretila. Ne bi se davala razna primanja onima koji ih nisu zaslužili. Smanjio bi se broj boračkih udruženja, jer ne bi bilo članova koji rova nisu vidjeli očima. Treba još revizija da se radi. Međutim, sumnjam da će registar ikada biti urađen, jer do sada nije – rekao nam je Grbavac.

Nema komentara:

Objavi komentar