srijeda, 31. kolovoza 2016.

NEKA SE SLATKO JEDE / Recept: Begova čorba | Bey’s Soup


Sastojci

Sastojci za 5 osoba:
50 dag kokošjeg mesa
10 dag mrkve
5 dag celera
5 dag peršunovog korijena
10 dag bamije (Hibiscus esculentus)
2 dag riže
2 dl kiselog vrhnja
3 žumanjka
sol
limunov sok

Priprema

Oprano kokošje meso zalijemo hladnom vodom i pristavimo kuhati. Dodamo sol, očišćeno povrće i polako kuhamo. Kad je meso mekano, odvojimo ga od kostiju, juhu procijedimo, a meso i povrće izrežemo na komadiće. Posebno skuhamo rižu i ocijeđenu dodamo čorbi. Bamiju najprije namočimo u vreloj vodi i također dodamo čorbi. Čorbu kuhamo još nekoliko minuta, zakiselimo je i po potrebi dosolimo. Lonac skinemo s vatre da juha prestane vreti i zgusnemo je s kiselim vrhnjem i žumanjcima. Kad se čorba jednom zgusne, više ne smije zakuhavati, jer može vrlo brzo zagorjeti i prihvatiti se za dno lonca.
Bamija je vrsta dragocjenog i veoma traženog povrća. Smatra se ljekovitom . Prodaje se svježa, sušena ili konzervirana u salamuri.
Begova čorba može se poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta.
Ova se čorba može pripremiti od raznih vrsta mesa: telećeg, janjećeg, kozjeg i kokošjeg.

Nema komentara:

Objavi komentar