petak, 6. svibnja 2016.

ŠOK U BUŽIMU: Umila dijete sa Svetom vodom ”SVETINJA” nakon čega je progledalo !?

Legenda ili ne,ali se obistinila danas , 6.maja 2016.g. po tradiciji okupio se veliki broj ljudi oko izvora “Svetinja” Kod Bužima.Ovaj izvor je poznat i pod imenom Ibret izbor.
Legenda o ovom izvoru:
Kako je ovaj izvor dobio ime kruže mnoge glasine,ali je najvjerodostojnija ona kako je tuda prolazila karavana prema Gvozdanjkom u Hrvatskoj.U toj karavani bila je slijepa djevojka.Predanja kažu da baš tada potekla voda iz presahlog izvora.Kad je čula njen šum djevojka je prišla,umila se i progledala.Povikala je o “sveta vodo”.Od tada se ovaj izvor zove “Svetinja”.
–  Danas se legenda ponovila.
Naime naša ekipa prisustvoala je igrom slučaja nesvakidašnjem dešavanju.Oko 11 sati jedna gospodja je dovela iz Slovenije slijepo dijete te ga umila.Odjednom je dijete zaplakalo i reklo:Mama,otkud ovoliki narod oko mene? ”Žena se onesvijestila.Njeno potpuno slijepo dijete je progledalo.Prisutno mnoštvo ju je okružilo i pomoglo joj da se smiri.
Kroz plač je ispričala prisutnima kako je dolazila i predhodne godine ali njen sedmogodišnji dječak nije htio izaći  iz auta da bi ga umili.Ove godine je to učinio.Kako ona tvrdi ponavljamo:Bio je slijep a sad je progledao.Legenda se obistinila.
-kada su prisutni počeli dijete darivati novcem ona njegova majka je rekla:”Molim Vas prestanite davati novac.Mi imamo dovoljno i nismo tome potrebni,ali Vas molim da nadjete nekoga da ga ja darivam iz zahvalnosti Bogu!”

Nema komentara:

Objavi komentar