petak, 6. svibnja 2016.

FBIH: BORCI IZLAZE NA PROTESTE 19. MAJA

Oko 60 boračkih organizacije donijele su odluku da zbog neusvajanja rezolucije koju su uputili resornom ministarstvu, 19. maja u 12 sati u svih deset kantona blokiraju granične prelaze, glavne saobraćajnice u kantonima,federalne institucije ali i centrale stranaka u vlasti. Resorni ministar najavljuje izmjene zakonske regulative te poziva predstavnike boraca na razgovore. 


Kako se navodi u odluci koju je Savez boračkih udruženja FBiH jednoglasno usvojio, „ 19 maja u 12 sati svih deset kantona nastaviće se mirni i demokratski priostesti u okviru zakona“.
Također se navodi kako će se ovi protesti dešavati na svim putnim komunikacijama i biće izvedeni u skladu sa zakonom o javnom okupljanju na području FBiH.
Borci pozivaju ,kako su naveli „sve ugrožene i obespravljene građane i onaj sloj društva koji je bačen na marginu i doveden na rub siromaštva“.
Novca za naknade borcima nema.U toku su izmjene zakona na svim nivoima kojima se tretira boračka polulcija, poručio je resorni federalni ministar. Radi se na reviziji boračkih spiskova, a ubuduće prednost prilikom zapošljavanje imaće borci i članovi njihovih prodica dok će biti osnovan Fond za pružanje besplatne pravne.
“Imamo obavezu da pokušamo ujednačiti prava svih boraca na teritoriji Federacije.Mi smo procjenili da je zdravstveno osiguranje I pravo na liječenje za borce I članove njihovih porodica na prvom mjestu”, poručio je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH  Salko Bukvarević.
Podsjećemo,  rezolucijom koju je potpisalo 60 boračkih udruženja zahtijeva se pravo na mjesečnu naknadu koja ne može biti niža od minimalne penzije, uspostava jedinstvenog registra korisnika prava, te formiranje jedinstvene organizacije boraca i do tada moratorij na bužetsko finansiranje boračkih udruženja.
Federalnom ministru za pitanja boraca i invalida Salki Bukvareviću na protestima ispred federalne Vlade od 25. aprila dali su rok od sedam dana da podnese ostavku.
Tada su poručili da nema pregovora oko rezolucije, te da “ukoliko ne dođe do usvajanja rezolucije, imat će revoluciju”.

Ovo su borački zahtjevi upućeni Vladi Federacije BiH:

– Borački dodatak na osnovu vremenske pripadnosti provedene u ratnim jedinicama za pripadnike ARBiH i HVO na jednako – pravnoj distanci i pravu kakvo to imaju i pripadnici boraca VRS koji obilježavaju 9. Januar stvaranja Republike Srpske, oružanom pobunom rušenjem ustavno-pravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine.
– Da se prekine sa financiranjem za tzv. temeljna boračka udruženje i saveze u FBiH čiji iznos na godišnjem nivou od općine preko kantona do federacije iznose preko 180 miliona KM.
– Da se uvede jedinstven registar i objavi javno spisak svih pripadnika ARBiH i HVO kako bi se mogla utvrditi revizija pripadnosti ko su pravi, a ko lažni pripadnici boračke populacije i njihova spoznaja o učešću u ratu.
– Da se 550 miliona KM koje Federalno ministrstvo koristi za brigu boračke populacije i 180 miliona KM za financiranje tzv utemeljenih boračkih udruženja i saveza prebace u svrhu boračkog dodataka za sve pripadnike učesnike rata. Što je više nego dovoljno da svaki pripadnik-učesnik rata dobije pravo na borački dodatak.
– Da se utvrdi i procesuiraju osobe koje su nelegalno uvodili pripadnost u oružane formacije ratnih jedinica ”patriotske liga” po privilegijama sa početkom učešća u ratu od 18. 09.1991. godine, iako se zna da u tom vremenu nisu postojale nikakve vanistitucione ratne jedinice. Ako su postojale traži se ko su im organizatori u tom periodu, kako se zovu-imena komandne strukture, i koju liniju fronta su držali u tom početnom periodu 18.09.91. do poglašenja ratnog stanja za koje se navode njihova pripadnost u oružanim vanistitucijalnim ratnim jedinicama, čime su svojim falsificiranjem ratne dokumentacije o pripadnosti učešću rata novčeno dodatno velikom sumom opteretili budžet FBiH.
– Da ne bude usvojen novi Zakon koji je kao nacrt o pravima boraca bez prethodne javne rasprave stavljen u parlamentarnu proceduru.

Nema komentara:

Objavi komentar