ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Pettigrew: Srbija i RS od zločinaca prave heroje što je jednako negiranju genocida

Genocidna ostavština Radovana Karadžića nastavlja da živi u Republici Srpskoj, smatra profesor filozofije na Southern CT State University David Pettigrew.
On je kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” kazao da slučajevi negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca, ponižavajući komentari o Bošnjacima i nesrbima, zabrana postavljanja spomenika za žrtve, diskriminacije i provokacije usmjerene na povratnike u RS-u, pokazuju da postoje ograničenja za pravni proces “uprkos osudi za deset od 11 tačaka optužnice, uključujući i osudu za genocid u Srebrenici”.

– Neuspjeh da se dođe do osuđujuće presude za genocid u sedam općina bolna je uvreda za žrtve i preživjele, i sada će, bez sumnje, ohrabriti novi talas poricanja genocida – istakao je Pettigrew.
Smatra da je optužnica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju doprinijela suzbijanju sjećanja i negiranju genocida u Republici Srpskoj kada je 2009. godine u interesu, kako je naveo, ”pravičnog i ekspeditivnog suđenja”, sud uklonio osam općina iz optužnice za genocid.

– Kada sam 2010. godine prisustvovao ekshumaciji žrtava iz rijeke Drine nisam mogao zamisliti da bi bilo u interesu pravde da se iz optužnice ukloni Višegrad ili druge općine – naglasio je Pettigrew.
Zaključio je da je ”kulturni genocid” u RS-u, u svojoj pravnoj, socijalnoj i kulturnoj dimenziji, Karadžićeva ostavština “koja se nastavlja dalje s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz tog entiteta, a putem diskriminacije i psihološkog zastrašivanja”.
Predsjenik ”Kruga 99” Adil Kulenovići zrazio je nezadovoljstvo zbog hapšenja bivše glasnogovornice glavne tužiteljice Tribunala u Haagu Florence Hartmann.
Istakao je da je nevjerovatna činjenica da je smještena s onima koji su osuđeni ili osumnjičeni za ratni zločin.
Tema današnje sesije ”Kruga 99” bila je ”Negiranje je posljednja faza genocida i priprema za novi”.

Nema komentara:

Objavi komentar