četvrtak, 31. ožujka 2016.

MNOGO VOLI SVOJU ZEMLJU Geodetska uprava RS prikuplja podatke o imovini porodice Dodik i drugih lica

Geodetska uprava RS užurbano prikuplja podatke o nepokretnoj imovini Milorada Dodika i njegove porodice, ali i osoba koje su pod istragom u vezi sa kreditom kod Pavlović banke i kupovinom vile u Beogradu, prenosi BN TV


Geodetska uprava RS užurbano prikuplja podatke o nepokretnoj imovini Milorada Dodika i njegove porodice, ali i osoba koje su pod istragom u vezi sa kreditom kod Pavlović banke i kupovinom vile u Beogradu, prenosi BN TV.
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, pod oznakom „povjerljivo“, zatražila je 16. marta od svih područnih jedinica da joj dostave podatke o imovini osam lica, od kojih je petoro članova porodice predsjednika RS Milorada Dodika.
-Neophodno je da nam što prije dostavite podatke da li su dolje navedena lica upisana u vaše javne evidencije kao vlasnici ili posjednici nepokretnosti i to u zemljišnoj knjizi, knjizi uloženih ugovora o otkupu stambenih zgrada i stanova, knjizi uloženih ugovora o prodaji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža,katastarskom operati i katastru nepokretnosti, navodi se u dokumentu koji je Geodetska uprava uputila svojim područnim jedinicama i kancelarijama u RS.

Ni jedna od nadležnih pravosudnih institucija nije htjela da potvrdi, ali ni da demantuje da se prikupljaju podaci o nepokretnoj imovini familije Dodik.
Osobe za koje se traže podaci o nepokretnoj imovini su: Milorad Dodik, Slobodan Pavlović, Blago Blagojević, Drago Savić, Snježana Dodik, Igor Dodik, Gorica Dodik i Bogoljub Dodik.
Osim Dodika, njegove supruge, sina, kćerke i oca, prikupljaju se podaci o nepokretnoj imovini i za vlasnika Pavlović banke i njegove saradnike. Provjera se, kako nezvanično saznajemo, provodi po nalogu Tužilaštva BiH.
U Geodetskoj upravi nisu željeli da komentarišu naša saznanja, već su nas uputili na nadležne pravosudne institucije.
U kratkom odgovoru, iz Agencije za istrage i zaštitu BiH navode da u ovom trenutku ne mogu iznositi bilo kakav komentar i upućuju nas na Tužilaštvo BiH.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić ne negira vođenje istrage o imovini navedenih lica, već kratko odgovara da Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na upit u vezi sa imovinom Milorada Dodika i povezanih lica.
Tužilaštvo BiH pokrenulo je krajem prošle godine istragu o tome kako je Milorad Dodik dobio kredit od Pavlović banke za kupovinu vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje, a nakon saslušanja vlasnika banke Slobodana Pavlovića.
Dodik tvrdi da je on legalno dobio kredit od Pavlović banke od 750 hiljada evra, za koje je kupio vilu u Beogradu, koju sada izdaje za mesečnu naknadu od 4700 eura.
-Gotovo čitav taj iznos ide za otplatu ovog kredita, rekao je Dodik objašnjavajući novinarima kako je došlo do spornog kredita.

(The Bosnia Times, BN/Istinito)

Nema komentara:

Objavi komentar