četvrtak, 11. veljače 2016.

Priština: TIKA ulaže dva miliona eura u obnovu i opremanje odjeljenje Intenzivne njege Kliničkog cen

Sporazum su potpisali ministar zdravlja Imet Rrahmani i koordinator TIKA-e za Kosovo Eyup Yavuz Umutlu, u prisustvu turske ambasadorke na Kosovu Kivlicim Kilic.
Ministarstvo zdravlja Kosova i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) potpisali su danas u Prištini Sporazum o saradnji na projektu renoviranja i snabdevanja opremom odeljenja Intenzivne nege u okviru Kliničko univerzitetskog bolničkog centra Kosova.
Sporazum su potpisali ministar zdravlja Imet Rrahmani i koordinator TIKA-e za Kosovo Eyup Yavuz Umutlu, u prisustvu turske ambasadorke na Kosovu Kivlicim Kilic. 
Ministar Rrahmani zahvalio se Turskoj na stalnoj saradnji i pomoći na unapređenju zdravstvenih usluga na Kosovu. On je naglasio da će projekat renoviranja i snabdevanja odeljenja Intenzivne nege stvoriti jako dobre uslove za tretman pacijenata i veće mogućnosti za profesionalce iz te branše. 
“Realizacija ovog projekta podiže kapacitete u intenzivnom lečenju jer kao što znate to je jedna od najslabijih tačaka našeg zdravstvenog sistema. Ova investicija od oko dva miliona eura, možda i više, obezbediće udvostručavanje kapaciteta u intenzivnom lečenju i ukupno ćemo imati 27 kreveta sa modernom opremom za tretman najkritičnijih pacijenata”, kazao je ministar.
Koordinator TIKA-e, Eyup Yavuz Umutlu izjavio je da ovaj projekat nije ni prvi, ni poslednji koji će TIKA realizovati u okviru podrške kosovskom zdravstvu. 
“Kao što smo prethodno razgovarali sa ministrom, mi ovim projektom ne težimo da rešimo sve probleme u zdravstvu, ali verujemo da smo dotakli kritično i jako važno pitanje, vidno podižući kapacitet intezivne nege”, kazao je Umutlu. 
Ambasadorka Kivlicim Kilic je istakla da će Republici Turskoj, pored ostalih sektora, u fokusu biti i podrška kosovskom zdravstvu bazirana na Sporazumu o saradnji u oblasti zdravstva između dve zemlje, a danas potpisani sporazum predstavlja konkretizaciju te saradnje. Ambasadorka je kazala da će se saradnja nastaviti i tradicionalnom Nedeljnom tursko-kosovskog zdravstva koja će se održati od 20. do 28. februara. 
“Tom prilikom će doći 27 lekara koji će raditi nedelju dana zajedno sa svojim kosovskim kolegama. Takođe će tokom aprila 20 lekara urgentne medicine sa Kosova učestvovati na seminaru u Turskoj”, kazala je ambasadorka.
Prema njenim rečima u okviru saradnje dve zemlje nastaviće se i slanje kosovskih bolesnika na lečenje u Tursku.
Projekat bi trebao biti gotovo za dve godine, a odeljenje intezivne nege će se otvoriti u prostorijama bivšeg Nacionalnog centra za transfuziju krvi Kliničko univerzitetskog bolničkog centra Kosova.

Nema komentara:

Objavi komentar