srijeda, 30. prosinca 2015.

Diletantska izjava predsjedavajućeg: Za Zvizdića 9. januar i 1. mart u istom košu!? TAKO JEFTINO, ZA DOBRU TRPEZU, SLIKANJA I SNIMANJA POLITIČARI PRODAJU DUŠU...

                                                               Denis Zvizdić
Često smo svjedoci situacija u kojima ovdašnji političari o delikatnim političkim pitanjima, onako na prvu bez imalo promišljanja, daju izjave, koje mogu imati dalekosežne posljedice.

Posljednja takva mogla se čuti ovih dana kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić komentirajući najavljeni dolazak članova Vlade Srbije na obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske rekao sljedeće:

-Mislim da u ovom trenutku to nije dugoročno dobra ili konstruktivna odluka Vlade Republike Srbije. Onda nema nikavog razloga da čitava Vlada Srbije ne dođje 1. marta i zajedno sa nama obilježi Dan nezavisnosti BiH ako se već treba da ima takva vrsta neutralne politike o kojoj se govori.

Time se gubi kapacitet onoga što bi uistinu mogao predstavljati premijer Vučić i Vlada Srbije, a to je da na neki način budu lideri ozbiljnih regionalnih procesa pomirenja, dobrosusjedske saradnje, boljih ekonomski odnosa… Ovako je, na neki način, riječ o jednostranim odlukama ili o politici koja preferira samo jedan dio BiH, a koji nije na nivou vlasti koji predstavlja Vučić, a to je Vlada Srbije., poručio je Zvizdić.

Svjesno ili ne, nastojeći valjda da pokaže kako i on umije lupiti šakom o sto te voditi visoku politiku, Zvizdić je izjednačio nešto što se ni u snu ne bi smjelo, a kamoli javno.
Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine strpao je u isti koš sa 9. januarom za koji je Ustavni sud BiH rekao da je nelegalan (nezakonit) praznik.

Preporučljivo je graditi dobre odnose među državama pogotovo susjednim, ali nije preporučljivo raditi to na štetu vlastite države.

Stoga, podsjećamo predsjedavajućeg Zvizdića da je 1. marta 1992. godine održan referendum na kojem se 99 posto građana, od 64, 31 posto koliko ih je izašlo na glasanje, izjasnilo za nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Upravo na osnovu rezultata tog referendum, 6. aprila 1992. godine Evropska zajednica priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu, a dan kasnije uradile su to i SAD.

A 9. januara 1992. godine, zbog čega se i obilježava sada nezakoniti Dan RS, ozvaničen je i institucionalno krvavi pohod u ovoj zemlji.

Nema komentara:

Objavi komentar