četvrtak, 17. prosinca 2015.

Adnan Rovčanin: Besplatna registracija firmi spas za bh. ekonomiju

Mnogo priznanja i nagrada za predani rad našlo se u rukama profesora s Ekonomskog fakultetu u Sarajevu Adnana Rovčanina, no one najdraže su stigle od studenata kojima je predavao ili predaje.
Ovaj doktor ekonomskih nauka i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu objavio je veliki broj naučnih i stručnih radova, univerzitetskih udžbenika i publikacija, radio je na međunarodnim i domaćim projektima, istovremeno je angažiran i na drugim Univerzitetima kako u BiH tako i u susjednim zemljama, ali i u dalekom svijetu. Njegov rad prepoznali su i kanadski stručnjaci te ga angažirali u eminentnom časopisu International Business and Management. Ono što je posebno interesantno je činjenica da je profesor Rovčanin jedini s područja Balkana koji radi za ovaj časopis.
Na početku razgovora profesor Rovčanin nam jasno daje do znanja kako ima odličnu komunikaciju sa svojim studentima te da su mu priznanja "Najbolje ocijenjen profesor" zapravo najveće i najznačajnije priznanje. Takvu ocjenu su mu dali ne samo studenti u Sarajevu nego i u Tuzli, Zenici, Mostaru, ali i u Londonu, gdje je za svoj dugogodišnji angažman na Univerzitetu u Greenwichu ocijenjen najvišim ocjenama.
"Naši studenti su ambiciozni i inteligentni, osobe koje moramo samo malo sistemski potaknuti kako bi pokazali svoje prave mogućnosti i sposobnosti. Ni po čemu ne zaostaju, zapravo najvjerovatnije su i ispred studenata na zapadu. To potvrđuju činjenice. Naime, naši studenti nakon što odu na studije izvan BiH na ekonomskim fakultetima širom svijeta pokažu se kao najbolji studenti te ostaju u tim zemljama kao asistenti, profesori ili pak nađu posao u prestižnim svjetskim kompanijama".
Profesor Rovčanin je rukovodilac zajedničkog master studija Napredni finansijski menadžment Ekonomski fakultet Zagreb – Ekonomski fakultet Sarajevo.
Dobra suradnja sa studentima rezultirala je i dobrim rezultatima, ali i posjetom berzi izvan matične zemlje. Naime početkom ove godine sa svojim studentima posjetio je berzu u Dubaiju, posjetili su i zagrebačku berzu, a plan je da uskoro posjete i frankfurtsku berzu.
"Dogovoreno je i da naši studenti iz Sarajeva, smjer Napredni finansijski menadžment imaju pravo koristiti resurse zagrebačke biblioteke, isto kao i tamošnji studenti Ekonomije. Ovaj master studij je cijela BiH u malom. Ponosan sam jer na studiju imamo studente iz Banje Luke, Doboja, Modriče, Tuzle, Zenice, Mostara... To je studij zajedno s ekonomskim fakultetom u Zagrebu gdje studenti dobiju diplomu iz Sarajeva, a nostrificiraju je u Zagrebu".
Mnogo je radova napisao i objavio ovaj eminentni profesor, no njegova knjiga Upravljanje finansijama koja je prodana u pet udžbenika i pet izdanja nešto je zbog čega se osjeća itekako ponosnim.
"Radove koje sam do sada objavio ocijenili su najeminentniji stručnjaci. Recenzirani su i objavljeni u najprestižnijim bazama podataka u svijetu. Ipak, za mene je najveća vrijednost to što studenti moju knjigu ocjenjuju kao čitljivu, pitku te da iz nje mogu lako usvajati znanje."
Profesor Adnan Rovčanin član je Kanadskog centra za istraživanje i razvoj te Kanadskog centra za nauku i kulturu. Istovremeno član je i uredničkog odbora časopisa International Business and Management

Nema komentara:

Objavi komentar