četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Lalovac: Banke ostavile građane da grcaju u dugovima

Svi krediti u 'švicarcima' će se konvertirati u euro prema kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita.




Rješenje konverzije kredita naći će se pred saborskim zastupnicima za mjesec [EPA]

Hrvatski ministar financija Boris Lalovac potvrdio je kako je, u slučaju najavljene konverzije kredita vezanih uz švicarski franak u euro, "sve već na papiru", odnosno da neće biti novog zakona, već će se sve implementirati u postojeće zakone s glavnim ciljem izjednačavanja glavnica kredita u "švicarcima" s glavnicama kredita u eurima.
"Radit će se i na tome da se građanima ne naplaćuje trošak konverzije te da im se otpis dijela glavnice ne oporezuje. Svi detalji bit će definirani tijekom ovog i početkom idućeg tjedna, a 1. listopada uslijedit će izglasavanje u Saboru ili donošenje uredbe. Banke će imati rok od tri mjeseca da se prilagode novoj situaciji jer će se svaka kreditna stranka obrađivati individualno", rekao je Lalovac, gostujući na Hrvatskom radiju.
Ukazao je i kako "ne treba misliti da građani zaduženi u francima nešto dobivaju, jer sada plaćaju po 30.000 eura veće glavnice nego dužnici u eurima".
Precizirao je, kako prenosi tportal, da će se svi krediti u "švicarcima" konvertirati u euro prema kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita, ali po tečaju Hrvatske narodne banke ili poslovne banke koji će vrijediti na dan konverzije.
"Početkom godine donijeli smo privremena rješenja [fiksiranjem tečaja švicarskog franka] kako bi se svi, hladne glave, mogli izračunati što to znači za ekonomiju. Međutim u cjelokupnom procesu, u tih 6-7 mjeseci stalno sam dobivao poruke od bankarskog sektora koji 'samo što nisu završili s analizama'. Razgovarao sam i s predsjednicima uprava njihovih matica, dakle s Talijanima, Francuzima, Austrijancima da im kažem da je to velik društveni problem u Hrvatskoj", pojasnio je Lalovac.
'Banke nisu nudile rješenja'
Po njegovim riječima, bankari su tvrdili kako su svjesni tog problema, no "nisu nudili rješenja, niti su se oko ičega mogli dogovoriti". Zato smatra kako je to bio "potcjenjivački pristup, u kojem su banke čekale istek mjere zamrzavanja tečaja franka na razini 6,39 kuna (85 eurocenti) i nove izbore u nadi pregovora s nekom drugom vladom".
Najavio je i kako će se Zakonom o stambenom kreditiranju zabraniti krediti u švicarskim francima, jer smatra da su to "egzotične valute gdje su se banke širile jeftinim novcem".
"Takva je bila strategija – pustite novac na tržište, građani će ga uzeti, a kasnije što se kome dogodi. Uzeli su bonuse, otišli su vani i pustili građane da grcaju u dugovima", rekao je Lalovac.
Na pitanje koliki će konverzija biti udar na banke i može li ona zaljuljati financijski sustav, Lalovac spremno odgovara: "Cjelokupna bankarska aktiva ima više od 400 milijardi kuna (53 milijared eura) i veća je od ukupnog hrvatskog BDP-a. To ne treba stavljati u prvi plan kao neki neoliberalni ekonomisti, u prvi plan treba staviti koliko bi hrvatski građani više preplatili bankama svog teško zarađenog dohotka u doba krize".
Milanović: Mnogi će bolje živjeti
I hrvatski premijer Zoran Milanović je, na početku redovne sjednice Vlade, komentirao prijedlog rješenja za korisnike kredita vezane uz švicarski franak.
"Jednom za svagda skidamo teret 'švicaraca' iz života mnogih obitelji. Zbog tog rješenja Vlade mnoge će obitelji bolje živjeti", rekao je Milanović.
Potvrdio je kako su u njegovom kabinetu "dugo razmišljali i analizirali što učiniti", te zamolio ministra Lalovca da, ako je moguće, već za sljedeću sjednicu Vlade, ili poslije nje, taj prijedlog stavi na dnevni red kako bi se usvojio.
"Da usvojimo prijedlog i da ljudima omogućimo da žive normalnije. Da jedno nespretno i nesretno poglavlje novije hrvatske građanske povijesti, koje je opteretilo mnoge obitelji i mnoge živote, maknemo sa dnevnog reda", kazao je Milanović.
Vjeruje da će nakon toga "ljudi moći opuštenije planirati i trošiti".

Nema komentara:

Objavi komentar