subota, 29. kolovoza 2015.

Bojkot hrvatskim proizvodima: Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz BiH u EU

HRVATSKA je blokirala izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije, potvrdio je novinarima na summitu u Beču Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Istu informaciju potvrdila je i Vesna Pusić, koja je objasnila da je Hrvatska uložila žalbu na izvoz mlijeka iz BiH. O toj žalbi će nadležne institucije EU odluku donijeti najkasnije do 16. rujna.
Europska komisija uvrstila je četiri mljekare iz BiH na popis onih kojima je od srijede trebao biti dopušten izvoz u EU jer je ranije utvrđeno kako one ispunjavaju potrebne proizvodne i higijenske uvjete. Riječ je o mljekarama “Milkos” iz Sarajeva, “Megle” iz Bihaća, “Mljekari Livno” te o “Mlijekoproduktu” iz Kozarske Dubice.
Na granici saznali za suspenziju odluke
Livanjska i dubička mljekara prve su pošiljke za izvoz u Hrvatsku pripremile već u srijedu, no na granici im je rečeno kako je prijašnja odluka suspendirana. Iz Ureda za veterinarstvo BiH tek su nakon toga iz Bruxellesa dobili i službenu obavijest kako je suspendirana dozvola za izvoz mlijeka iz četiriju mljekara.
Zbog čega je točno Hrvatska uložila žalbu na uvoz mlijeka iz BiH, za sada nije poznato. Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede i šumarstva BiH, tvrdi da su svi državni i federalni organi ispunili sve zahtjeve za izvoz mlijeka, te poručuje kako ne vidi razloga za žalbu zbog koje je došlo do blokade.
Usorac: Blokirat ćemo granicu za sve hrvatske proizvode
Znatno oštrije reagirao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, koji je u razgovoru za agenciju Srna poručio da bi BiH trebala zabraniti uvoz mlijeka, mliječnih proizvoda i svih ostalih poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske.
Usorac poručuje da će prosvjednici, ako se ovaj problem ne riješi u narednih pet dana, “izaći na granice i zatvoriti ih za sve hrvatske proizvode i za sve hrvatske predstavnike koji su odgovorni za ovakvo ponašanje”.
“Hrvatska nije iznad BiH”
“Netko jednom mora reći Hrvatskoj da nije država iznad BiH, nego susjedna država i da je mi uvažavamo onoliko koliko ona nas uvažava”, izjavio je Usorac, te dodao da ovim potezom Hrvatska pokušava zaštititi svoje tržište na nelojalan i nekorektan način.
“Znaju li ti ljudi koliko su nas ponizili i kolike su nam troškove izazvali za godinu i pol dana kada su se i mljekari i mljekare pripremali da bi ispunili stroge kriterije za izvoz na europsko tržište? Ne znam što su napisali u žalbi, osim da je naše mlijeko bijelo, a trebalo bi biti plavo da bi bilo u Hrvatskoj ili EU”, kaže Usorac.

Nema komentara:

Objavi komentar