subota, 18. srpnja 2015.

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti njegovu temperaturu. I dok fizički napor kao i boravak u toplom prostoru uzrokuju pojačano znojenje situacije poput stresa i napetosti također mogu izazvati reakciju. Donosimo vam 4 prirodna sredstva koja mogu ublažiti ili neutralisati znojenje… Jabučni ocat Jabučni ocat djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe. Suhu blazinicu natopite mješavinom jabučnog octa i vode (2:1) te prebrišite površine tijela na kojima se učestalo i jako znojite. To napravite svaku večer prije spavanja. Soda bikarbona Možete je kupiti u bilo kojem dućanu u maloj posudici (koju možete nositi i u torbici) pa je zbog toga vrlo praktično rješenje protiv znojenja i neugodnog mirisa znoja. Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha. Istrlajte kožu, ostavite da se osuši te suhim papirnatom maramicom uklonite ostatak praha. Crni čaj Tanin kojim je bogat ovaj čaj sadrži kiselinu koja djeluje kao prirodni antiperspirant te time utječe na žljezde i smanjuje pretjerano znojenje. Zakuhajte pola šalice vode te u nju umočite crni čaj. Vrećice izvadite nakon minute te ih odložite na tanjurić da se rashlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na tijelu gdje je nojenje pojačano, ostavite da djeluje 5 minuta te ih uklonite. Limun Limun se od pamtivjeka koristi za kontroliranje tjelesnih mirisa te protiv pojačanog znojenja. Citrična kiselina ubija bakterije te djeluje kao prirodni deodorant, ali nakon tretiranja kože limunom trebali bi izbjegvati odlazak na sunce. Limun izrežite na pola i polovicom istrljajte pazuhe. Ostavite da djeluje 15 do 30 minuta te isperite kožu hladnijom vodom.


Ljeti nosimo japanke, sandale i drugu obuću s djelomičnim otvorima za stopala, dok zimi nosimo zatvorenu obuću. No unatoč tomu i dalje vodimo bitku s pretjeranim znojenjem stopala i neugodnim mirisima koji se nezaustavljivo šire…

Čiste noge su prva obrana od neugodnih mirisa. Ako i nakon dobrog pranja s antibakterijskim sapunom i vodom i dalje osjećate neugodne mirise priredite si ove vrlo jednostavne kupke:

1. Kupka od jabučnog octa

Pomiješajte pola šalice jabučnog octa s dvije litre tople vode, pa u ovoj otopini ‘odmarajte’ stopala barem jednom dnevno u trajanju od petnaestak minuta.

2. Kupka od kadulje i ružmarina

Želite li si prirediti kupku koja će neugodne mirise zamijeniti poželjnim aromama ljeta u provrelu vodu (barem dvije litre) dodajte žlicu sušenog ružmarina i žličicu-dvije sušene kadulje kao da pripremate čaj. Uronite stopala u lavor kad se sastojci prožmu, a voda odgovarajuće ohladi. Uživajte u ovoj kupki minimalno 15 minuta dnevno.

3. Kupka od limunovog soka i sode bikarbone

Ugodan miris stopala donijet će vam i kupka od agruma. Pomiješajte dvije litre tople vode s 50 grama sode bikarbone i sok jednog iscijeđenog limuna, pa ‘točajte’ noge u ovoj tekućini svakoga dana po 15 minuta.

SAVJET PLUS:

Zdrava stopala bez gljivica, koje se često javljaju kao posljedica pretjernog znojenja, imat ćete samo ako uspijete izbjeći dodatnu vlagu na nogama. Prije oblačenja ljetnih sandalica nanesite dječji puder na poplate i stopala. Dobar uklanjivač vlage je kukuruzni škrob (gustin).

Problemi sa znojnim stopalima neugodnog mirisa ljeti postaju još veći jer se zbog visokih temperatura i stopala više znoje. No znojenje je zapravo korisno za kožu stopala jer je ona izložena neprestanom trenju, savijanju i pritiskanju uslijed hodanja i da nema znoja, postala bi suha, ispucala i vrlo bolna. Zato koža stopala ima najviše znojnih žlijezda.

Problem nastaje kad znojenje postane pretjerano i popraćeno izrazito neugodnim mirisom. Potrebno je nositi pravilnu obuću koja ne stišće stopalo. Ljeti nosite otvorene sandale da bi noge disale ili još bolje, hodajte što više bosi. Kupujte obuću od kože i čarape od prirodnih materijala koji će upijati znoj te izbjegavajte čistu sintetiku. Iako imate svoje omiljene cipele, čizme ili sandale, pokušajte što češće mijenjati obuću…
Bacite obuću čim poprimi neugodan miris koji se ne može odstraniti ni kemijskim sredstvima. Perite stopala svako jutro mlakom vodom u koju ste dodali malo sode bikarbone i nakon što se vratite kući s posla, te, ako je potrebno, i prije odlaska na spavanje. Nikad ne navlačite već iskorištene čarape, posebno ako su se već usmrdjele. Nakon pranja na noge nanesite talk puder koji će upiti suvišni znoj.

Nema komentara:

Objavi komentar